Michaël Van Droogenbroeck blikt terug op de coronacrisis in ‘Op Slot’: “De moeite waard om de balans op te maken”
In de nieuwe Canvas-reeks ‘Op slot’ onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land. Hoe lang kan een samenleving op slot? Wat is de impact van de ingrijpende maatregelen die onze gezondheidszorg overeind moesten houden?
Michaël volgde anderhalf jaar zes Vlaamse ondernemers, in een periode waarin door corona dagelijks geld in rook opging. Daarnaast praat hij met de politieke verantwoordelijken over het crisisbeheer en de soms aartsmoeilijke keuzes die ze moesten maken. Zowel voor de ondernemers als voor de politici was het een dagelijks ‘stop and go-verhaal’ om het hoofd boven water te houden. Hun verhaal wordt geïllustreerd met nieuwsbeelden uit het VRT-archief en gekaderd door analyses van de VRT-journalist. Het resultaat is een spannende reconstructie van de coronacrisis, een onwaarschijnlijke rollercoaster die ook vandaag nog altijd niet tot stilstand is gekomen. “Anderhalf jaar lang heb ik zes ondernemers gevolgd. Anderhalf jaar lang heb ik bij hen de meeste uiteenlopende emoties gezien: van hoop over wanhoop tot woede. Opvallend genoeg overheerst nu bij alle zes relatieve tevredenheid.”
Had je gedacht, toen je hieraan begon, dat corona nu nog zo actueel zou zijn?
Het moment dat we hieraan begonnen, ogenblikkelijk na de eerste lockdown, wisten we niet op welke rollercoaster we terecht zouden komen en dat die nu nog altijd voort zou razen. Toen ons land in maart 2020 op slot ging, wilden we een aantal ondernemers – groot en klein – volgen in de periode dat ze gesloten waren, om te zien wat de gevolgen voor hen waren en hoe snel ze terug recht zouden krabbelen. We konden toen niet weten dat er in het najaar een nieuwe lockdown zou volgen die toch lang geduurd heeft. De rode draad doorheen de drie afleveringen is die rollercoaster. De ene ondernemer mocht open terwijl de andere verplicht gesloten moest blijven.
Komt deze terugblik eigenlijk niet te vroeg? In augustus was er nog euforie, maar die is ondertussen ook weer weg.
Om eerlijk te zijn dachten we dat er wel een eindpunt zou komen, maar dat blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. Maar het is wel de moeite om de balans eens op te maken. Het relaas van het voorbije anderhalf jaar is hallucinant, zowel langs ondernemerskant als langs politieke kant. Dus te vroeg? Nee, maar misschien moeten we wel al eens nadenken over een vierde aflevering over een paar maanden.
Hoeveel drama en hoop heb jij gezien bij de mensen die je gevolgd hebt?
Behoorlijk wat. De ondernemers gingen met goede moed en frisse tegenzin die eerste lockdown in, met het idee om drie à vier weken te moeten overbruggen. Een eigenaar van een lunchzaak ging dan maar lunchpakketjes maken, iemand met een kledingzaak ging via Facebook en Instagram verkopen. Plopsaland had van de tijd gebruik gemaakt om het pretpark coronaproof te maken. Er kwam ook relatief snel een heropening, maar in de zomer kwam de eerste tegenslag alweer voor bepaalde ondernemers, met sluitingen in de provincie Antwerpen. In het najaar veranderde het sentiment naar wanhoop en woede. Lange tijd was er geen perspectief. Maar dan kwamen de vaccins en de hoop. Uiteindelijk had iedereen die ik volgde het overleefd, met dank ook aan de coronasteun van de overheden. En ze waren op een bepaalde manier ook wel begripvol voor alle maatregelen. Dat vond ik toch opmerkelijk.
‘Op slot’, vanaf 7 december drie dinsdagen lang om 21.20 uur op Canvas.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier