Bentobox met kip teriyaki

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze zondag een Japanse topper van onze lezeres Sara (40) uit Overpelt.

Lezeres Sara neemt ons vandaag mee naar Japan: “Bento is letterlijk het Japanse woord voor lunchbox. Dit recept is eenvoudig, snel en lekker. Je kan het warm eten, maar ook gewoon op kamertemperatuur. Het is daarom echt de ideale lunch voor thuis of onderweg… of voor je volgende picknick bijvoorbeeld!”

Het is echt de ideale lunch voor thuis of onderweg…”

Er staat wel vaker Japans op het menu van Sara en haar man. “Mijn man is grote fan van Japan. Hij volgt heel wat blog en vlogs over alles wat met Japan te maken heeft. Daarnaast proberen we samen ook regelmatig recepten uit. We zijn er jammer genoeg nog niet geweest. Maar een reis naar Japan staat wel op onze bucketlist!”, vertelt Sara enthousiast. Maar ook onze Belgische kost blijft favoriet in huis. Zo verklapt Sara dat we haar altijd mogen wakker maken voor een portie mosselen met look, geserveerd met verse frietjes natuurlijk!

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

• 300 g sushirijst

• 4 eieren

• 600 g kipfilet

• 5 el bloem

• 4 el sake (kan je eventueel vervangen door rijstazijn)

• 4 el + 2 tl mirin

• 6 el sojasaus

• 3 el suiker

• Peper en zout

• 400 g spinazie

• 2 grote wortelen

• Olie

Zo maak je het

• Kook de rijst gaar in gezouten water, volgens de verpakking

• Kook de eieren hard (+/- 8 minuten), pel en halveer ze

• Snij de kipfilet in blokjes

• Kruid de kippenblokjes met peper en zout en haal ze door de bloem

• Bak de kippenblokjes in olie

• Meng ondertussen 4 el sake, 4 el mirin, 4 el sojasaus en 3 el suiker

• Giet dit teriyaki mengsel bij de kippenblokjes

• Schep om en laat nog twee minuten roerbakken

• Haal de kip uit de pan en zet opzij

• Verhit vervolgens een scheut olijolie in de pan

• Voeg de spinazie toe en laat slinken

• Kruid de spinazie met 2 el sojasaus en peper naar smaak

• Schil de wortelen en maak met een dunschiller of mandoline dunne plakjes

• Voeg 2 tl mirin toe en zet de wortelen ongeveer 1 minuut afgedekt in de microgolfoven. Tip: Deze stap kan je overslaan als je de wortelen graag krokant eet

• Verdeel de rijst over 4 borden of lunchboxen

• Schik de teriyaki kip, eieren, spinazie en wortelen bovenop de rijst

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier