Appelkaneelrolletjes

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer.

Lezeres Shana (29) uit Balen is al van kinds af aan dol op lekker eten. “Na het avondeten vroeg ik al aan mijn mama wat we de dag nadien zouden eten, ik denk dat ze daar soms echt gek van werd”, vertelt Shana al lachend. “Naarmate ik ouder werd, begon ik meer en meer zelf te experimenteren in de keuken. Toen ik ging samenwonen met mijn vriend werd koken een echte passie en begon ik ook mijn recepten neer te pennen op mijn eigen shana’s foodblog.”

“Deze appel-kaneelrolletjes zijn echt feel good food!”

Ook tijdens haar werk als ergotherapeute zet ze haar passie voor koken regelmatig in. “Een paar keer per jaar duik ik met de bewoners de keuken in. We stellen dan samen hun lievelingsmenu samen en bereiden een heus driegangenmenu. Dan zie je van voorbereiding tot samen tafelen alleen maar blije gezichten, geweldig!” En blije gezichten tover je sowieso op aan tafel wanneer je deze heerlijke appelkaneelrolletjes bakt. “Al wanneer ze in de oven zitten vul je het huis met een heerlijke zoete herfstgeur. Het zachte deeg, de zoete kruidige vulling met appel en kaneel… dit is echt feel good food. Geweldig om te maken, en nog zaliger om te delen.”

Dit heb je nodig

Voor een 12-tal stuks

Deeg: 250 ml volle melk, 50 g suiker, 7 g droge gist, 2 eieren, snufje zout, 565 g bloem, 100 groomboter

Vulling: 4 appels, 30 g roomboter, 80 g suiker, ½ theelepel kaneel, snufje zout, 1 el maïzena

Botermengsel: 190 g roomboter (kamertemperatuur), 280 g donkerbruine suiker, 2 el kaneel, snufje zout, 125 g pecannoten of walnoten

Frosting: 115 g roomboter (kamertemperatuur), 225 g roomkaas, 120 g poedersuiker, 2 el volle room,

Extra: twee ruime bakvormen

Zo maak je het

Deeg

Meng voor het deeg de lauwwarme melk met de gist en de helft van de suiker

Meng in de mengkom van je keukenrobot de bloem, zout en de andere helft suiker

Voeg het gistmengsel en de eieren toe en mix op lage snelheid (met deeghaak) voor 2-3 minuten

Voeg dan de boter beetje bij beetje toe en mix nog een 7-tal minuten

Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat rijzen voor minimaal 1,5 uur op een warme plek in huis

Appelvulling

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes

Smelt de boter in een grote pan

Voeg dan de appelblokjes, suiker, kaneel en zout toe

Stoof 3-5 minuten en voeg dan de maïzena toe

Roer om en laat kort indikken en zet vervolgens opzij

Botermengsel

Meng de boter, bruine suiker, zout en kaneel in een kom tot een geheel

Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 60 x 40 cm

Smeer het deeg in met het botermengsel

Verdeel de appelvulling en de fijngehakte pecannoten over het botermengsel

Rol het deeg op in de lengte en snij het in schijven van 3 à 4 cm (12 à 15 stuks)

Leg de schijven niet te dicht tegen elkaar in een ronde ingeboterde bakvorm, en laat ze nog 20 minuten rijzen onder een doek.

Bak de appelkaneelrolletjes 30 à 40 min op 180°C

Laat ze een kwartiertje afkoelen, maak ondertussen de frosting

Frosting

Doe voor de frosting de roomkaas, boter, poedersuiker en de room in een kom en klop dit met een mixer tot een glad geheel

Smeer de appelkaneelrolletjes in met de frosting

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier