Appelkaneelrolletjes
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer.
Lezeres Shana (29) uit Balen is al van kinds af aan dol op lekker eten. “Na het avondeten vroeg ik al aan mijn mama wat we de dag nadien zouden eten, ik denk dat ze daar soms echt gek van werd”, vertelt Shana al lachend. “Naarmate ik ouder werd, begon ik meer en meer zelf te experimenteren in de keuken. Toen ik ging samenwonen met mijn vriend werd koken een echte passie en begon ik ook mijn recepten neer te pennen op mijn eigen shana’s foodblog.”
“Deze appel-kaneelrolletjes zijn echt feel good food!”
Ook tijdens haar werk als ergotherapeute zet ze haar passie voor koken regelmatig in. “Een paar keer per jaar duik ik met de bewoners de keuken in. We stellen dan samen hun lievelingsmenu samen en bereiden een heus driegangenmenu. Dan zie je van voorbereiding tot samen tafelen alleen maar blije gezichten, geweldig!” En blije gezichten tover je sowieso op aan tafel wanneer je deze heerlijke appelkaneelrolletjes bakt. “Al wanneer ze in de oven zitten vul je het huis met een heerlijke zoete herfstgeur. Het zachte deeg, de zoete kruidige vulling met appel en kaneel… dit is echt feel good food. Geweldig om te maken, en nog zaliger om te delen.”
Dit heb je nodig
Voor een 12-tal stuks
Deeg: 250 ml volle melk, 50 g suiker, 7 g droge gist, 2 eieren, snufje zout, 565 g bloem, 100 groomboter
Vulling: 4 appels, 30 g roomboter, 80 g suiker, ½ theelepel kaneel, snufje zout, 1 el maïzena
Botermengsel: 190 g roomboter (kamertemperatuur), 280 g donkerbruine suiker, 2 el kaneel, snufje zout, 125 g pecannoten of walnoten
Frosting: 115 g roomboter (kamertemperatuur), 225 g roomkaas, 120 g poedersuiker, 2 el volle room,
Extra: twee ruime bakvormen
Zo maak je het
Deeg
Meng voor het deeg de lauwwarme melk met de gist en de helft van de suiker
Meng in de mengkom van je keukenrobot de bloem, zout en de andere helft suiker
Voeg het gistmengsel en de eieren toe en mix op lage snelheid (met deeghaak) voor 2-3 minuten
Voeg dan de boter beetje bij beetje toe en mix nog een 7-tal minuten
Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat rijzen voor minimaal 1,5 uur op een warme plek in huis
Appelvulling
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes
Smelt de boter in een grote pan
Voeg dan de appelblokjes, suiker, kaneel en zout toe
Stoof 3-5 minuten en voeg dan de maïzena toe
Roer om en laat kort indikken en zet vervolgens opzij
Botermengsel
Meng de boter, bruine suiker, zout en kaneel in een kom tot een geheel
Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 60 x 40 cm
Smeer het deeg in met het botermengsel
Verdeel de appelvulling en de fijngehakte pecannoten over het botermengsel
Rol het deeg op in de lengte en snij het in schijven van 3 à 4 cm (12 à 15 stuks)
Leg de schijven niet te dicht tegen elkaar in een ronde ingeboterde bakvorm, en laat ze nog 20 minuten rijzen onder een doek.
Bak de appelkaneelrolletjes 30 à 40 min op 180°C
Laat ze een kwartiertje afkoelen, maak ondertussen de frosting
Frosting
Doe voor de frosting de roomkaas, boter, poedersuiker en de room in een kom en klop dit met een mixer tot een glad geheel
Smeer de appelkaneelrolletjes in met de frosting
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier