Appelkruimelvlaai

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag proeven we van de overheerlijke appelkruimelvlaai van Elaine uit Diest.

Lezeres Eliane is een vrolijke levenslustige dame die dol is op bakken. “Sinds acht jaar ben ik minder mobiel en kan ik niet zonder mijn rollator. Maar dat wil niet zeggen dat ik stil blijf zitten”, aldus Eliane. “Elke ochtend maak ik, door weer en wind, met mijn hond een wandeling van zeven kilometer. Ook sta ik elke dag te koken en te bakken. Taarten, cakes, koekjes, quiches, pizza’s, …” En koken en bakken doet ze liefst voor haar gezin en haar familie. “We zien elkaar soms te weinig, maar wat ben ik trots op mijn (klein)kinderen en familie, en de warme band die we hebben”, vertelt Eliane.

Deze appelkruimelvlaai van Eliane is een eigen recept, en al jaren een grote hit op elk feest. “Ik bak deze taart altijd met heel veel liefde, en ik hoop dat heel wat lezers van De Zondag dat nu ook zullen doen.”

Dit heb je nodig (voor 6 personen)

Deeg

• 40 g boter (kamertemperatuur)

• 60 g zonnebloemolie

• 50 g suiker

• 1 zakje vanillesuiker

• snuifje zout

• 1 ei

• 230 g bloem

• 8 g bakpoeder

• handvol amandelschilfers

Vulling

• 500 ml melk

• 50 g suiker

• 1 zakje vanillesuiker

• 40 g puddingpoeder

• 3 eidooiers

• 2 appels

• 1 tl kaneel

Zo maak je het

• Meng met een klopper de boter, zonnebloemolie, suiker, vanillesuiker, zout en het ei tot een gladde massa

• Voeg beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder toe

• Kneed tot je een stevig deeg krijgt

• Rol ¾ deeg uit en schik het in een ingevette springvorm (18 cm)

• Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast

• Leg de rest van het deeg in de diepvriezer en maak de vulling

• Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes

• Bestrooi met 1 tl kaneel

• Meng het puddingpoeder, de eidooiers, en 1/4 van de melk tot een glad papje

• Breng de rest van de melk met suiker al roerend aan de kook

• Voeg de warme melk al roerend toe aan het puddingmengsel

• Zet het mengsel op een laag vuur

• Laat al roerend indikken, ongeveer 1 minuut

• Schep de appelstukjes onder de banketbakkersroom

• Giet deze mengeling in de taartvorm

• Haal het taartdeeg uit de vriezer en rasp het over de taart

• Verdeel hierover een handvol amandelschilfers

• Bak de appelkruimelvlaai 40 minuten op 190°C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier