Aspergeragout met zalm
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze zondag, een aanrader van lezeres Nele (59) uit Haasdonk. “Ik geef altijd mijn eigen twist aan recepten.”
Lezeres Nele heeft een kast vol kookboeken. “Ik vind het heerlijk om door kookboeken te bladeren. Omdat ze mij inspireren natuurlijk, maar ook omdat ik het gewoon heerlijk vind om er door te bladeren en naar de prachtige foto’s te kijken.” Daarnaast haalt ze ook vaak inspiratie online. En zo kwam ze ook het recept voor deze heerlijke aspergeragout tegen.
Nele: “Origineel was het recept met kip, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd mijn eigen twist geef aan recepten … dat maakt koken voor mij juist heel leuk. En nu het natuurlijk hét moment is voor asperges vind ik het super fijn om dit recept met iedereen te kunnen delen!”
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
• 200 g wortelen
• 300 g courgette
• 750 g asperges
• 4 zalmfilets
• 2 sjalotten
• 1 el witte balsamico azijn (of sherry azijn)
• 250 ml volle room (35% VG)
• Boter
• Peper en zout
• Garnituur: verse groene kruiden
• Tip: Serveer eventueel met een gekookte aardappel
Zo maak je het
• Schil de wortel en snij in schuine plakjes
• Snij de courgette in blokjes
• Snipper de sjalot fijn
• Schil de asperges en snij het houtachtige onderste gedeelte af
• Snij de asperges vervolgens in drie stukken
• Stoof de sjalot aan in boter
• Voeg de courgetteblokjes en wortelen toe en laat op een zacht vuur stoven
• Kook ondertussen de asperges beetgaar in ongeveer 6 minuten
• Giet de room, 150 ml kookvocht van de asperges en de balsamico azijn bij de groenten en breng aan de kook
• Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
• Bak (of grill) ondertussen de zalmfilets in boter, 3 minuten aan elke kant
• Voeg de asperges toe aan de ragout
• Proef en kruid bij met peper en zout
• Werk af met verse groene kruiden
• Serveer de aspergeragout in diepe borden met een stukje zalmfilet
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier