Feestelijk genieten: 2 x heerlijke gerechten met plantaardige ingrediënten

Dinner Served is het vervolg op het eerste kookboek van Morgane Van Marcke, The Radiant Table, en richt zich op eenvoudige, hartige en plantaardige recepten met zo min mogelijk bewerkte ingrediënten. Inclusief tips over de kunst van tafelgasten ontvangen en een verrassende binnenkijker bij het interieur en de mooiste tafel van zes van haar vrienden en familieleden.

Appeltaart-havermoutpap

Een voedzaam ontbijt dat smaakt naar appeltaart en je meteen verwarmt. Je hebt slechts enkele ingrediënten nodig om dit heerlijke recept te maken.

Ingrediënten:

½ appel, in stukjes, met of zonder schil

1 el kokosbloesemsuiker

1 tl kaneel

35 g havermout

130 ml plantaardige melk

1 el esdoornstroop

½ tl vanille-extract

Snufje zeezout

Toppings: pecannoten, plantaardige yoghurt en esdoornstroop

Zo maak je het:

1. Doe de stukjes appel in een kleine kookpot met 50 ml water, de kokosbloesemsuiker en ½ tl kaneel. Kook ze op een middelhoog vuur tot het water is opgelost en de appeltjes zacht zijn. Je kan altijd een beetje extra water toevoegen en de appeltjes verder doorkoken.

2. Doe de havermout, de plantaardige melk, de esdoornstroop, ½ tl kaneel, het vanille-extract en zeezout in een kleine kookpot en verwarm op een middelhoog vuur.

3. Laat de havermout, terwijl je goed mengt, indikken tot je de gewenste textuur bereikt.

4. Doe de havermout in een kommetje, leg de appeltjes erbovenop of meng ze onder de havermout.

5. Serveer met plantaardige yoghurt, stukjes pecannoten en eventueel esdoornstroop.

Gebakken dumplings van rijstpapier

Dit gerecht is een eenvoudige en lichte variant op dumplings. Je maakt ze met rijstvellen, die beschikbaar zijn in de meeste supermarkten, en vult ze rijkelijk met groenten en tofoe.

TIJD: 40 minuten

PORTIES: 10 stuks

Ingrediënten:

2 el kookolie

2 teentjes look, fijngesnipperd

100 g geraspte wortel

6 lente-uien, in stukjes

100 g wittekool, in fijne stukjes

1 el vers geraspte gember

250 g stevige tofoe, uitgelekt, in kleine stukjes gebroken

4 el sojasaus

1 tl chilipasta

20 rijstvellen

Optioneel: chilisaus

Zo maak je het:

1. Verwarm de eerste eetlepel olie in een pan op een middelhoog vuur en stoof de look, wortel, ui, wittekool en geraspte gember tot de groenten gaar zijn.

2.Voeg de tofoe toe aan de pan, samen met de sojasaus en chilipasta en stoof nog 2 minuten verder.

3. Laat de vulling afkoelen.

4. Doe 3 l lauwwarm water in een grote ronde schaal en maak je aanrecht schoon en een beetje nat.

5. Week je eerste rijstvel 5 seconden in het water; het is zacht, maar nog steeds stevig.

6. Leg het natte rijstvel op het aanrecht en plaats in het midden 2 grote el van de vulling.

7. Plooi de linker- en rechterkant van het rijstvel over de vulling en plooi nu de onderzijde over de andere twee geplooide zijden. Duw alles stevig samen. Rol de dumpling naar boven toe tot het rolletje dicht is. Om de dumplings extra stevig te maken, rol je de gevulde dumpling in een tweede rijstvel op dezelfde manier.

8. Leg de gemaakte rijstrolletjes opzij, eventueel op een natgemaakt stukje bakpapier.

9. Verwarm de tweede el olie op een middelhoog vuur in een antikleefpan en leg hier enkele rolletjes in. Zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken.

10. Bak ze 2 minuten aan elke zijde (of tot ze goudbruin en krokant zijn).

11. Serveer ze met je favoriete chilisaus.

‘Dinner served. The art of hosting and plant-based cooking’, 128 blz., 24,99 euro

tekst Goedele Verrecas | beeld Maarten van Meerbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier