Filet pur met baba ganoush van pompoen en kastanjes en rodewijnsaus
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be deelt deze maand enkele favoriete zelfgemaakte gerechtjes voor de feestdagen. Vandaag een lekker recept voor filet pur met baba ganoush van pompoen en kastanjes en rodewijnsaus.
Een feestelijk hoofdgerecht dat heerlijke ingrediënten van bij ons combineert in een klassieke én een Midden-Oosterse bereiding. Bovendien kan je de baba ganoush en de rodewijnsaus al op voorhand voorbereiden. Zo hoef je tijdens het diner enkel te zorgen voor de gewenste cuisson van het vlees en de presentatie.
Enkele tips
Je kan de filet pur eenvoudig vervangen door een ander stukje rundvlees, maar ook met een stukje wild (bijvoorbeeld hindefilet) of gevogelte (bijvoorbeeld kalkoenfilet) smaakt dit gerecht heerlijk.
Voor de liefhebbers serveer je dit gerecht met kroketjes en eventueel een groene salade on the side.
Haal het vlees een halfuur voor het bakken uit de frigo. Zo komt het op kamertemperatuur en kan het gelijkmatig garen.
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
4 stukken filet pur, boter, peper en zout, enkele takjes verse tijm
Baba ganoush
1 butternut in blokjes, 3 tenen look, 1/2 el kaneel, 12 gekookte kastanjes, 2 el yoghurt, 2 el tahini, limoensap naar smaak, 1 el mosterd, 2 el olijfolie
Rodewijnsaus
2 sjalotten, 1 teen knoflook, 400 ml rode wijn, 200 ml runderbouillon, klein scheutje balsamico-azijn, kruidentuiltje, 125 gram boter in blokjes + extra
Zo maak je het
Baba Ganoush
Verwarm je oven voor op 200°C
Doe de blokjes pompoen in een ovenschotel
Kruid met peper, zout en kaneel
Plet de look en voeg toe
Besprenkel met olijfolie
Zet de schotel in de oven en laat zo’n 30 minuten garen, tot de pompoen zacht is
Haal de schotel uit de oven en verwijder de geplette look
Prak de pompoen samen met de gekookte kastanjes tot een grove puree
Tip: Hou enkele stukjes pompoen en een kastanje per persoon opzij als garnituur voor je gerecht
Voeg de yoghurt, tahini, limoensap en mosterd toe en meng goed
Proef en kruid de baba ganoush bij met peper en zout
Rodewijnsaus
Snij de sjalotjes en de teen knoflook fijn
Fruit de sjalot en look aan in een beetje boter
Giet er de wijn, bouillon en een klein scheutje balsamico-azijn bij
Voeg het kruidentuiltje toe
Breng de saus aan de kook, en laat zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen
Zeef de saus
Proef en kruid bij met peper en zout
Zet het pannetje met de gezeefde saus terug op het vuur
Voeg net voor het serveren de blokjes koude boter toe aan de warme saus
Roer met een garde tot de boter opgenomen is in de saus
Filet pur
Smelt een klont boter in een braadpan
Bak de filet pur aan beide zijden gedurende een 3-tal minuten
Haal uit de pan en laat de filet pur even rusten onder aluminiumfolie
Afwerking
Schep enkele eetlepels baba ganoush op de borden
Verdeel enkele stukjes pompoen en kastanje op het bord
Snij de filet pur in plakjes en schik deze bij de baba ganoush
Werk af met enkele takjes verse tijm
Serveer met rodewijnsaus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier