© Pixabay

Gemakkelijke recepten voor ontspannen etentjes

Niets fijner dan samen tafelen. Deze recepten zijn gemakkelijk te maken en staan snel op tafel, zodat jullie nog meer tijd samen kunnen doorbrengen.

Vijgen met gorgonzola en gezouten pecannoten

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Ingrediënten· 65 g pecannoten · 2 tl ahornsiroop · ½ tl fijngesneden rozemarijnnaaldjes · 12 rijpe vijgen · 6 el gorgonzola · zeezoutvlokken

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor tot 190 °C.
2. Verdeel de pecannoten over een bakplaat en rooster ze 6 tot 8 minuten in de oven tot ze iets donkerder worden. Voeg de ahornsiroop, rozemarijn en wat zeezoutvlokken naar smaak toe en meng goed.
3. Rooster nog 1 tot 2 minuten in de oven, of tot ze plakkerig en goudbruin zijn. Hak de gekaramelliseerde noten in grove stukken.

4. Scheur de vijgen doormidden. Schep wat gorgonzola op elke vijg en garneer met de noten. Serveer direct.

Salie-citrusspritz

Dit heb je nodig (4 personen)

Ingrediënten· 1 onbespoten grapefruit · 28 tot 32 salieblaadjes · 2 tl ruwe rietsuiker of lichte basterdsuiker · bruiswater

Zo maak je het

1. Halveer de onbespoten grapefruit en pers het sap uit een helft. Snij de resterende helft in dikke plakken en snij de plakken daarna in kleine driehoekjes.
2. Voeg aan elk longdrinkglas 7 tot 8 salieblaadjes en ½ theelepel ruwe rietsuiker of lichte basterdsuiker toe. Stamp met een stamper of de onderkant van een houten lepel de salieblaadjes in de ruwe rietsuiker of lichte basterdsuiker.
3. Voeg 3 driehoekjes onbespoten grapefruit toe aan elk glas en stamp die ook.
4. Voeg een kwart van het grapefruitsap en een paar ijsblokjes toe en vul aan met bruiswater.

5. Roer om te mengen en serveer.

Zeebaars van de bakplaat

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

Ingrediënten· 350 g iets kruimige aardappelen, geschild en in dunne plakjes · 1 venkel, in dunne plakjes · 1 onbespoten citroen, in dunne plakjes · 1 grote zeebaars van ± 900 g, schoongemaakt · snufje chilivlokken · zout en zwarte peper · extra vierge olijfolie, om te besprenkelen Voor de saffraanaioli: snufje saffraan · 1 el kokend water · 6 el mayonaise · ½ teentje knoflook​​​​​, geraspt

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2. Verdeel de aardappelen, venkel en citroen over een grote bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Breng het binnenste van de vis op smaak met zout en peper en plaats op de groenten. Besprenkel de vis met olijfolie en breng op smaak met zout en de chilivlokken.
3. Bak 25 minuten in de oven, of tot de vis makkelijk van de graat komt. Serveer de vis en groenten met een flinke lepel saffraanaioli.

4. Voor een snelle versie van de saffraanaioli voeg je in een hittebestendige kom een snufje saffraan toe aan 1 eetlepel kokend water. Roer er daarna de mayonaise en geraspte knoflook door.

Eton Mess

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Ingrediënten· 450 g gemengd fruit naar keuze (zoals aardbeien, frambozen, bramen en rode bessen) · sap van ½ citroen · 2 el fijne kristalsuiker · 600 ml slagroom · 75 g poedersuiker · ½ tl vanille-extract · 6 meringues · 6 royale bolletjes frambozensorbet · eetbare bloemen, om te garneren (optioneel)

Zo maak je het

1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in vieren. Voeg ze toe aan een kom met het andere fruit en hussel alles om met het citroensap en de fijne kristalsuiker. Zet opzij.
2. Klop de slagroom, poedersuiker en vanille in een grote kom met een handmixer tot zachte pieken.

3. Breek de meringues doormidden en stapel ze in een piramide op een grote serveerschotel, waarbij je de slagroom, het sorbetijs en fruit ertussen schept. Stel je voor dat dit het cement is dat alles bij elkaar houdt. Garneer eventueel met een paar bloemen en serveer.

Frankie Unsworth, Last Minute Dinners. Koken zonder stress voor vrienden en familie – € 27,50 – Good Cook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier