
Zondagse kost: gevulde aardappel met handgepelde grijze garnalen
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.bev- verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een recept van Rita (70) uit Oostduinkerke.
“Dit recept is echt heerlijk… en eigenlijk zo eenvoudig”, vertelt Rita. En ze koos dit recept dan ook niet zomaar. “Garnalen zijn een van mijn lievelingsingrediënten. Ik woon aan de kust en ben hier ook echt mijn hart verloren. En dus wil ik heel graag een recept delen met lekkers van aan ‘t zeetje.”
Rita is niet zomaar de eerste de beste hobbykok, ze runde samen met haar man jarenlang het bekende restaurant Bel-air in Koksijde en werd in 1993 zelfs ‘lady chef of the year’. Rita: “Mijn man was verantwoordelijk voor de zaal, en de keuken was mijn domein. Ik had altijd al een passie voor streek- en seizoensproducten en dus vond je op de kaart heel veel vis… en garnalen natuurlijk!”
Dit recept is echt heerlijk… en eigenlijk zo eenvoudig
Ondertussen genieten Rita en haar man van hun welverdiende pensioen, maar mensen in de watten leggen zijn ze nog niet verleerd… “We krijgen heel vaak familie en vrienden op bezoek en genieten daar echt heel erg van. Onze taakverdeling is wel nog steeds dezelfde”, vertelt Rita vrolijk, “Ik maak het eten klaar en mijn man zorgt dat onze gasten niets te kort komen aan tafel… en hij ruimt nadien de tafel af!” Een geweldig team dus!
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
1 sjalot
200 ml witte wijn
200 ml water
2 takjes verse tijm
1 blaadje laurier
300 ml room
sap van ¼ citroen
4 grote aardappelen (bintjes)
1 lente-ui
200 g grijze handgepelde garnalen
bladpeterselie
peper en zout
Zo maak je het
Pel de sjalot en snipper fijn
Doe de sjalot samen met het water, de wijn, tijm en laurier in een kookpot
Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken
Voeg 200 ml room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte van saus
Kruid met peper, zout en citroensap
Kook de aardappelen gaar in gezouten water
Snij van elke aardappel een hoedje en lepel ze uit
Pureer het aardappelkruim en vermeng het met de rest van de room en de lente-ui
Proef en kruid bij met peper en zout
Vul de aardappelen nu terug op met de puree
Verdeel de garnalen over de gevulde aardappelen
Werk af met de saus en bladpeterselie
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier