Heerlijk dineren tijdens het kamperen

Eindelijk vakantie. Sterker nog: weg met de caravan, tent of campervan richting eindeloze zomerdagen, kleurrijk natuurschoon én de beste kampeergerechten. Maar hoe doe je dat, koken met beperkte ruimte en middelen? Chef Julius Jaspers laat in zijn nieuwste boek Kampeerkoken zien hoe je met weinig tijd en beperkte middelen de outdoorkeuken laat schitteren als een vijfgangenfeest. Van makreelsalade en garnalentortilla’s met sriracha-coleslaw tot balsamicokip of een overheerlijke vruchtencobbler.

Gebakken witlof met mozzarella en sinaasappel

Voor 4 personen – voorbereiding 20 minuten – afmaken 5 minuten

Ingrediënten:

– 4 stronkjes witlof

– 2 biologische sinaasappels + wat rasp

– 3 l water

– 1 tl zout

– 1 tl suiker

– 2 el boter

– 1 el honing

– 2 takjes tijm, gerist en gehakt

– 1 tl chilivlokken

– 1 el sherryazijn

– 2 el olijfolie

– zout en peper

– 2 bollen mozzarella, in stukken gescheurd

– 100 g linzen, gekookt (of uit blik)

– 2 el kleine kappertjes, gespoeld en uitgeknepen

Zo maak je het:

1. Maak het witlof schoon door 3 millimeter van het kontje te snijden en de buitenste bladeren te verwijderen. Snijd over de lengte doormidden.

2. Snijd kop en kont van de sinaasappels en snijd de rest van de schil weg tot op het vruchtvlees. Snijd de sinaasappels in plakken en bewaar het sap.

3. Breng 3 liter water met het zout en de suiker aan de kook en blancheer hier het witlof 2 minuten in. Giet af, knijp uit en dep droog.

4. Smelt de boter en de honing in een koekenpan en bak daarin de witlofstronkjes met tijm om en om tot goudbruin en krokant. Bestrooi met chilivlokken en haal uit de pan.

5. Giet het sinaasappelsap en de sherryazijn in de nog warme pan en roer met de olijfolie tot een vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.

6.Leg het witlof met de mozzarella en sinaasappel op een schaal, bestrooi met linzen en kappertjes. Giet de dressing erover en maak af met sinaasappelrasp.

Balsamicokip

Voor 4 personen – voorbereiding 30 minuten – afmaken 10 minuten

Benodigdheden:

Kernthermometer. Heb je geen thermometer? Snijd dan na het garen een van de kipfilets tot de helft in en controleer de kleur. Wit is prima, roze moet nog even verder.

Ingrediënten:

– 2 witte uien, schoon en in halve ringen

– 2 el olijfolie

– 4 kipfilets*, schoon

– knoflookpoeder

– zeezout

– 1 blik (400 g) tomatenblokjes

– 125 ml balsamicoazijn

– 12 blaadjes basilicum, gesneden

– 4 takjes tijm + wat extra

Zo maak je het:

1. Fruit de uien aan in de olijfolie en laat onder regelmatig roeren karamelliseren tot ze bruin zijn. Haal de uien uit de pan en zet opzij.

2. Bestrooi de kipfilets aan beide kanten met knoflookpoeder en zout en schroei ze rondom dicht tot ze een bruin korstje krijgen.

3. Meng de gebakken uien met de tomatenblokjes, leg het mengsel op de kipfilets en giet de balsamicoazijn in de pan.

4. Bestrooi de kip met basilicum en tijm, leg een deksel op de pan en gaar de kip tot een kerntemperatuur van 70 °C.

5. Garneer met wat extra tijm.

* Ben je bang dat je kipfilet misschien wat droog wordt, neem dan kippenbouten.

De keukenuitrusting

– officemesje (iets groter dan een aardappelschilmes)

– koksmes van 20 cm

– broodmes

– snijplank die aan twee kanten te gebruiken is

– blikopener

– knoflookpers

– zeef/vergiet

– BBQ-tang

– rasp

– rvs-satépennen

– steelpan

– koekenpan met een diameter van 20-25 cm

– 2 liter-kookpan + deksel

– 4 liter-kookpan + deksel

– afwasteil + borstel

– theedoeken

– disposable (of Tupperware) bewaarbakjes

– aluminiumfolie

– plasticfolie

Tip: Een koekenpan of braadpan van gietijzer maakt het koken een stuk makkelijker. De warmte wordt beter verdeeld en alles blijft wat langer warm.


‘Kampeerkoken. 50 recepten voor in en om de caravan, tent of camper’, Carrera Culinair, 192 blz., 25 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier