Heerlijke recepten met wieren en algen
Wieren horen bij onze geschiedenis, ze zijn goed voor het milieu en hebben een extreem hoge voedingswaarde. Wie durft te denken dat het eten van wieren een rariteit is, mag die twijfel rustig opzijschuiven. Ze dragen geheel terecht het label van superfoods en scoren naast het gebruik ervan in supplementen, alsmaar beter op het bord. Zeewier & co neemt ons mee op een zilte en zoete wandeling tussen wier en alg, met de beste recepten voor heerlijk thuisgebruik.
Falafels met wier
voor 16 falafels – weken 12 uur – voorbereiding 15 minuten – bereiding 20 minuten
Ingrediënten:
– 350 g kikkererwten, gedroogd
– 20 g zeespaghetti
– 1 rode ui
– 1/2 bosje peterselie en koriander
– 1 tl komijnpoeder
– 1 tl kardemompoeder
– 1 tl geroosterd sesamzaad
– 1 teen knoflook
– 1 el bloem
– 1 el baksoda
– 1 tl zeewierzout
– versgemalen peper
– olijfolie
voor de yoghurt-muntsaus
– 1 sjalot
– 1/2 teen knoflook
– een paar blaadjes verse munt
– 125 g Griekse yoghurt
– 5 cm hele wakame (middennerf en blad)
– olijfolie
– zout en peper
Zo maak je het:
Hartige preitaart met burrata en vers wier
voor 4 personen – voorbereiding 10 minuten – bereiding 15 minuten
Ingrediënten:
– 2 preien
– 1 ui
– 1 tl kurkumapoeder
– versgemalen zwarte peper
– olijfolie
– 15 cm verse gezouten wakame
– 1 rol deeg voor hartige taart
– 1 tl geroosterd sesamzaad
– 1 el pijnboompitten
– piment d’Espelette of cayennepeper
– 200 g burrata
Zo maak je het
Zilt pannetje met lente- en zomergroenten en wier
voor 4 personen – voorbereiding 10 minuten – bereiding 10 minuten
Ingrediënten:
– 25 g verse gezouten zeespaghetti
– 150 g quinoa
-1 sjalot
-1 teen knoflook
-180 g groene asperges
– olijfolie
– 150 g doperwtjes, vers of diepvries
– 1 tl gedroogd, gemengd wier (online verkrijgbaar)
– 100 g jonge bladspinazie
– een paar takjes rozemarijn
– zeewierzout
– peper
Zo maak je het:
Drie kleuren wier: rood, groen en bruin
Rode wieren
Nori (Porphyra), dulse (Palmaria palmata) en carragheen (Chondrus crispus).
Deze rode wieren worden geoogst in getijdengebieden (deel van het strand dat droogvalt als de zee zich terugtrekt) en kunnen tot op grote diepte groeien. De rode kleur verraadt een hoog gehalte aan ijzer, eiwitten, antioxidanten en mineralen. Het wier wordt ook gebruikt in cosmetica en in voedselproducten als geleer- of bindmiddel.
Groene wieren
Zeesla (Ulva lactuca) en ao nori (Ulva intestinalis).
Deze groene wieren worden geoogst in de zone waar het water het warmst is. De groene kleur vertelt ons dat er chlorofyl in zit. Ze zijn rijk aan vitaminen (zoals B12) en aan ijzer, magnesium, eiwitten, calcium, kalium, mangaan…
Deze wieren worden ook verwerkt in dierenvoeding, medicijnen voor mensen en cosmetica.
Bruine wieren
Wakame (Undaria pinnatifida), kombu (Saccharina latissima), zeespaghetti (Himanthalia elongata), blaaswier (Fucus vesiculosus) en knotswier (Ascophyllum nodosum).
Natuurlijke of gekweekte bruine wieren groeien in diep water. Ze zien er allemaal heel anders uit, ook al horen ze tot dezelfde wiergroep. Ze zijn rijk aan jodium, calcium, spoorelementen, vitaminen, mineralen en vezels. Deze caloriearme wieren worden veel in de keuken gebruikt omdat ze een sterke umamismaak hebben. Daarnaast worden ze gebruikt voor de productie van geneesmiddelen tot die van bioplastic en voor natuurlijke bemesting van het land.
Elk wier zijn smaak
Wakame: heel mild, zoet met de smaak van schaaldieren.
Kombu: zilte smaak na bereiding.
Zeespaghetti: zoet, mild, knapperig en rokerig.
Dulse: mild, smaakt licht naar hazelnoot en bacon als je het bakt. Het is de koning van umami.
Zeesla: de smaak ligt tussen zuring, spinazie en lentegroente in. Soms krijgt zeesla in je mond een metaalsmaak.
‘Zeewier & co. 60 heerlijke recepten met wieren en algen’, Good Cook, 152 blz., 19,95 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier