Hete bliksem

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week verklapt Tinne (40) uit Turnhout haar recept voor hete bliksem, een gerecht met een heel bijzondere betekenis.

Lezeres Tinne staat niet enkel thuis regelmatig achter de kookpotten, maar ook op haar job: “Ik werk als projectmedewerker binnen jeugdzorg. We koken regelmatig samen met de jongeren: koken is een verbindende activiteit, samen koken en nadien tafelen maakt praten vaak makkelijker”, vertelt ze gepassioneerd.

“Samen koken en nadien tafelen maakt praten vaak makkelijker”

Vandaag serveert Tinne hete bliksem, een typisch Vlaamse ovenschotel met appelmoes, gehakt en puree. En dat doet ze niet zo maar. “Er is veel te weinig aandacht voor jeugdzorg. Op 12 maart roepen we op om massaal hete bliksem klaar te maken. Zo willen we jeugdzorg letterlijk en figuurlijk op de (menu)kaart zetten. Van alle huishoudens in Vlaanderen, maar ook van de politiek. Zodat jeugdzorg en al onze krachtige en gemotiveerde jongeren de positieve aandacht en de budgetten krijgt die ze verdienen!”

Post een foto van jou hete bliksem

Doe mee met de dag van de Jeugdzorg en maak op woensdag 12 maart hete bliksem klaar! Post een foto van jouw gerecht op de sociale media met de hashtags #hetebliksem en #blikopjeugdzorg. Steek zo mee een hart onder de riem voor meer dan 18.000 kinderen en jongeren die door een jeugdhulpvoorziening ondersteund worden.

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

500 g gemengd gehakt

500 g bloemige aardappelen

2 uien

6 appels

3 el paneermeel

2 el suiker

2 el melk

Boter

Nootmuskaat

Peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water

Giet af en stamp tot puree met een scheutje melk en een klontje boter

Kruid met peper, zout en nootmuskaat

Snipper de uien en stoof glazig in een beetje boter

Voeg het gehakt toe, kruid met peper en zout en bak rul

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes

Stoof de appelstukjes afgedekt met 2 el water en de suiker tot moes

Schep de appelmoes in een ovenschotel

Verdeel het gehakt erover en dek af met de aardappelpuree

Bestrooi met paneermeel en verdeel kleine klontjes boter over de schotel

Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven

Jouw recept in De Zondag?

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier