
Jachtstoofpotje met kip
Onze culi-experte Amylia De Schepper verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag proeven we van het jachtstoofpotje met kip van ezeres Wenneke uit Turnhout.
“Voedzame boerenkost met een originele twist”, zo omschrijft Wenneke al lachend haar kookkunsten. “Ik volg zelden een volledig recept en maak graag varianten op klassieke gerechten. Dat doe ik bijvoorbeeld door ingrediënten te vervangen of verse kruiden toe te voegen. Het is net leuk om een beetje te experimenteren! Kant-en-klaarmaaltijden? Die zie je hier niet op tafel komen … vers is alles veel smaakvoller.”
“Voedzame boerenkost met een originele twist”
“Mijn hele gezin smult keer op keer van dit lekkere jachtstoofpotje met kip. En dat is echt waar ik het voor doe: die blije gezichten aan tafel! En zo zie je maar dat je met allemaal standaard ingrediënten echt héél lekkere én bovendien voedzame gerechten kan klaarmaken!”, vertelt Wenneke trots.
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
• 800 g sperziebonen
• 500 g kipfilet, in blokjes
• 2 uien, fijngesnipperd
• 4 teentjes look, fijngesnipperd
• 250 g gerookte spekblokjes
• 500 g champignons, in partjes
• 140 g tomatenpuree (blikje)
• 600 ml kippenbouillon
• 4 el ketjap manis
• 2 tl suiker
• optioneel: een flinke scheut rode wijn
• 2 el Provençaalse kruiden
• 1 el paprikapoeder
• 2 laurierbladeren
• 1 takje verse tijm
• peper en zout
• zonnebloemolie
Zo maak je het
• Kook de sperziebonen beetgaar in gezouten water
• Kruid de kipblokjes met peper, zout, Provençaalse kruiden en paprikapoeder
• Verhit een stoofpot met een scheutje zonnebloemolie
• Bak de kipblokjes goudbruin en haal ze uit de pan
• Stoof de ui en look in dezelfde pot, voeg eventueel een scheutje olie toe
• Voeg de spekblokjes en champignons toe en bak kort mee
• Roer de tomatenpuree erdoor en laat een minuutje meebakken
• Blus met de kippenbouillon (en eventueel de rode wijn) en breng aan de kook
• Voeg de ketjap manis, suiker, laurier, tijm en overige kruiden toe
• Laat de saus indikken. Tip: voor een dikkere saus, voeg 1 à 2 el instant maïzena toe
• Voeg de sperziebonen en kip toe en warm nog even door
• Tip: serveer met gebakken (kriel)aardappelen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier