Zondagse kost: Heerlijke kerstballen
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze zondag: de kerstballen van Michelle (53) uit Tongerenverrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer
Michelle deelt vandaag met ons een leuke kersttraditie. “Elk jaar ga ik samen met mijn dochter op pad, op zoek naar nieuw kerstornament voor in onze kerstboom. Dit gerechtje serveer ik dan wanneer we nadien samen de kerstboom versieren en het huis decoreren. Met kerstmuziek op de achtergrond natuurlijk! De kerstballen maakte ik voor het eerst een beetje als grap, als variatie op een gehaktbroodje … maar nu maak ik ze dus elk jaar”, vertelt Michelle met een grote glimlach.
De kerstboom staat er ondertussen en dus telt Michelle af naar kerstavond: “Een belangrijke avond waar ik ieder jaar naar uitkijk. Ik sta dan met plezier extra lang in de keuken om te zorgen voor een feestelijk menu.”
Dit heb je nodig (voor 6 personen)
400 g gemengd gehakt
1 ei + 1 eidooier
1 el paneermeel
2 rollen kruimeldeeg (versafdeling)
Peper en zout
Gedroogde kruiden naar smaak (paprika, salie, oregano)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C
Meng het gehakt met het ei en het paneermeel
Kruid met peper, zout en gedroogde kruiden naar keuze
Kneed goed door
Rol ballen van het gehakt
Rol het deeg uit en prik er grote cirkels uit (met een serveerring of kommetje)
Vouw het deeg rondom de gehaktballen
Klop de eierdooier los met een scheutje water
Smeer de kerstballen er mee in
Bak 20 min in je voorverwarmde oven
Serveer warm of lauw
Tip: gebruik de restjes deeg voor extra versiering voor je kerstballen!
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier