Roodbaars met kruidenkorst en preistoemp

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een toppertje van lezer Kris uit Oostende.

Lezer Kris volgde een opleiding aan de hotelschool. Na enkele jaren actief te zijn als kok schoolde hij zich om tot verpleegkundige maar de liefde voor koken blijft. “Ik kook elke dag een verse maaltijd, en probeer mijn gerechten ook steeds mooi te presenteren”, aldus Kris. “Mijn zoon van twaalf zien smullen van onze dagelijkse kost doet mijn hart sneller slaan!”

“De vis die ik thuis klaarmaak heb ik dus regelmatig ook zelf gevangen, gekuist en gefileerd”

Vandaag deelt Kris met ons een van zijn favoriete gerechten, roodbaars met kruidenkorst en preistoemp. Vis is bovendien zijn Een lievelingsingrediënt. “Ik ben Oostendenaar én bovendien ook een hobbyvisser. De vis die ik thuis klaarmaak heb ik dus regelmatig ook zelf gevangen, gekuist en gefileerd. Fantastisch toch?”, aldus een enthousiaste Kris.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Preistoemp:

600 g bloemige aardappelen, 350 g prei, in ringen, klontje boter, peper en zout, nootmuskaat

Zo maak je het

• Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water

• Snij de prei in ringen

• Stoof de preiringen aan in een klontje boter

• Stamp de aardappelen met de gestoofde prei en een klontje boter tot een smeuïge preistoemp


Roodbaarsfilet en kruidenkorst

½ bussel peterselie, 2 teentjes look, 1 theelepel mosterd, 4 eetlepels olijfolie, 5 el panko (of paneermeel), 4 roodbaarsfilets (+/- 200 g stuk)

Zo maak je het

• Verwarm je oven voor op 180°C

• Hak de peterselie fijn

• Snipper de look

• Meng de peterselie en de gesnipperde look met de mosterd, olijfolie en het broodkruim

• Schik de roodbaarsfilets in een ingevette ovenschaal

• Verdeel het mengsel over de roodbaarsfilets

• Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven


Saus

2 sjalotten, klontje boter, 100 ml visfond, 200 ml room, 2 tomaten, peper en zout, peterselie

Zo maak je het

• Snipper de sjalot fijn

• Stoof de sjalot in een klontje boter

• Voeg de visfond en room toe en laat op een zacht vuur inkoken

• Snij de tomaat in fijne blokjes en voeg toe aan de saus

• Proef en kruid bij met peper en zout

• Werk af met fijngehakte peterselie

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier