Luikse balletjes
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week heerlijke Luikse balletjes, een tip van lezeres Peggy.
Iets meer dan acht jaar geleden ruilden Peggy en haar man Denderleeuw in voor het Waalse Burg-Reuland. En daar hebben ze nog geen seconde spijt van gehad. Haar liefde voor haar streek deelt ze vandaag met ons, dankzij deze lekkere Waalse klassieker: Luikse balletjes. Peggy: “Dit typische streekgerecht is weinig gekend in Vlaanderen. Zonde want het is eenvoudig en superlekker. Wanneer ik het klaarmaak voor gasten zijn ze altijd dolenthousiast.”
Wanneer ik het klaarmaak voor gasten zijn ze altijd dolenthousiast
Peggy kookt ontzettend graag en vaak en in haar weekmenu zit een duidelijke rode draad. Peggy: “Sinds de energiecrisis en ook de enorme prijsstijgingen in de supermarkt probeer ik niet alleen lekker maar ook budgetvriendelijk te koken. Mijn beste tips? Kook volgens seizoen, eet minstens twee keer per week vegetarisch en wees creatief met de supermarktpromoties!”
Dit heb je nodig
• 1 kg gehakt• 2 uien, fijngesnipperd
• 2 eieren
• 1 el mosterd
• 4 el fijngehakte peterselie
• 4 el paneermeel
• 1 teentje look, fijngesnipperd
• 100 g spekblokjes
• Scheutje azijn
• 300 ml donker bier
• 200 ml rundsbouillon
• 4 el Luikse siroop
• Takje verse tijm
• Laurierblad
• Peper en zout
• Boter
Optioneel: sausbinder
Zo maak je het
• Doe het gehakt in een grote mengkom
• Meng het gehakt samen met één gesnipperde ui, de eieren en de mosterd
• Voeg de gehakte peterselie en het paneermeel toe
• Kruid met peper en zout
• Kneed tot een homogene massa
• Rol balletjes van zo’n 5 centimeter doorsnede
• Zet een braadpan op het vuur met een klontje boter
• Bak de balletjes goudbruin en haal ze nadien uit de pan
• Snipper de ui voor de saus
• Verwarm de braadpan opnieuw met een klontje boter
• Stoof de resterende ui, de look en de spekblokjes
• Blus met het bier en breng aan de kook
• Voeg de rundsbouillon en de Luikse siroop toe en roer de aanbaksels los
• Leg de balletjes opnieuw in de pan
• Laat zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur, tot de balletjes gaar zijn en de saus ingedikt is
• Proef en kruid bij met peper en zout, dik (naar smaak) de saus eventueel in met sausbinder
Tip: serveer met frietjes of aardappelpuree
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier