Mémé’s kaastaart met appeltjes
Onze culi-experte Amylia De Schepper van www.cookameal.be verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week deelt lezeres Joke (40) uit Nieuwerkerken het recept van de kaastaart met appeltjes van haar mémé.
Lezeres Joke heeft de kookkriebels stevig te pakken. “Ik geniet van de voorbereidingen, van het koken, van tafelen, van de blije gezichten aan tafel…” Wanneer we haar vragen of het hele gezin dan ook mee proeft van al haar kookexperimenten moet Joke luidop lachen. “Mijn twee zonen zijn niet de makkelijkste eters, mijn man gelukkig wel! Hier staan dus regelmatig verschillende potjes op het vuur. Over één ding zijn ze het wel allemaal eens: mama’s spaghettisaus is de allerlekkerste!”
“Ik denk dat mémé zo trots zou zijn dat haar recept in de krant verschijnt”
De liefde voor koken kreeg Joke van haar mémé, net als het recept voor deze heerlijke kaastaart met appeltjes. “Bij elk feest stond deze heerlijke kaastaart met appeltjes op tafel, met liefde gebakken door mémé. Een klassieker met een fruitige twist. Na haar overlijden vond ik het recept in haar notitieboekje. Ondertussen bak ik deze geweldige kaastaart regelmatig zelf. Ik denk dat ze zo trots zou zijn dat het recept in de krant verschijnt, en dat zo veel mensen ze vanaf nu ook met liefde zullen bakken.”
Dit heb je nodig
(voor 6 à 8 personen)
4 Jonagold appels
klontje boter
150 g suiker + 1 el
300 g volle plattekaas
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 vel kruimeldeeg
extra: ronde springvorm 24 cm
Zo maak je het
Schil de appels en snij ze in blokjes
Smelt in een stoofpot een klontje boter
Voeg de appelblokjes en ook een scheutje water toe
Strooi 1 el suiker over de appelblokjes
Laat op een matig vuur stoven tot een stevige moes
Zet opzij om af te koelen
Verwarm je oven voor op 180°C
Splits de eieren
Meng de eigelen met 150 g suiker en de plattekaas
Klop de eiwitten stijf met de vanillesuiker
Spatel het opgeklopte eiwit luchtig door het plattekaasmengsel
Leg het deeg – op bakpapier – in een springvorm
Verdeel de appelmoes over de bodem
Schep er de plattekaasvulling in
Strijk de bovenkant glad met een spatel
Bak de kaastaart 30 minuten op 180°C, en nadien nog 15 minuten op 150°C
Laat de taart nog even in de oven staan met de ovendeur op een kier
Haal de taart uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster
Jouw recept in De Zondag?
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.beFout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier