Met deze recepten is thuis koken een plezier
Waar je je ook bevindt op de schaal van zelfvertrouwen en succes in de keuken en of dit nu je eerste kookboek is of als je ze leest alsof het romans zijn: met Het plezier van écht goed koken duiken we ook in 2023 net iets vaker en budgetgewijs de thuiskeuken in. Voor culinaire escapades met vrienden en familie tot soloslim pot en pan beroeren met de beste smaakmakers.
Ajo blanco met bloemkool en amandelen
Verander deze oorspronkelijk koude Spaanse soep in een fluweelachtige winterse opwarmer om de kou te verjagen. Aangezien het niet alleen brood is dat het verdient om te worden gespaard van de composthoop, maak je in dit recept gebruik van de hele bloemkool, met bladeren en al. Deze soep is geschikt om van tevoren voor te bereiden. Bewaar de verschillende garneringen los van elkaar en strooi ze vlak voor het opdienen over de soep.
Ingrediënten:
– 160 g ongebrande amandelen
– 80 ml extra vierge olijfolie, plus extra
– 2 Franse sjalotten, gesnipperd
– 5 tenen knoflook, fijngesneden
– 60 ml sherryazijn van goede kwaliteit, plus extra
– 1,5 l bouillon, of 1,5 l kokend water gemengd met 1 tot 2 groentebouillonblokjes
– 1 bloemkool van 1 kg, in roosjes
– 100 g oud brood, korsten verwijderd en bewaard
– 1 tl zeezoutvlokken, plus extra
– snuf versgemalen zwarte peper
– 60 g druiven, gehalveerd
– bloedzuringblad of rucola, voor erbij
Zo maak je het:
Tips
De croutons kan je van ieder soort brood maken, van zuurdesem over witte boterhammen tot ciabatta.
Als je je zorgen maakt of je brood een beetje te hard is om te malen, verwarm dan 200 ml bouillon en week daarin het brood voordat je het pureert.
Niets verspillen
In het geval er nog blad aan je bloemkool zit, hussel de bladeren dan door olie en breng ze op smaak met peper en zout. Bak de bladeren samen met de broodkorsten in de oven voor een heerlijke extra garnering zonder verspilling. Net als een echte chef-kok!
Geroosterde courgette met boterkruimels
Mensen denken gewoonlijk aan courgettes als een speler van bijrollen, maar hier hebben ze een hoofdrol – denkbeeldig. Dit recept is vooral handig als je zelf courgettes verbouwt en in de ondergroei eentje vindt die uitgeschoten is. Denk er wel aan dat hoe groter de courgette is, hoe langer de bereidingstijd is. Dit is vergelijkbaar met een groot braadstuk. Sandor Katz, koning van het fermenteren, zegt altijd: ‘ de smaak bereikt de top in het midden ’. De smaak van de courgette vermindert naarmate ze groeit, dus wees daarom extra gul met zout, peper en kaas.
Ingrediënten:
– 6 kleine of middelgrote courgettes
– 3 el extra vierge olijfolie, plus extra snuf zeezoutvlokken
– 75 g krenten
– rasp en sap van 1 biologische citroen
– 30 g bladpeterselie, grof gehakt
– 60 g Parmezaanse kaas, geraspt (bij voorkeur met een microplane)
Voor de boterkruimels
– 100 g boter plus peper en zout naar smaak
– 75 g paneermeel van zuurdesembrood of panko paneermeel
Zo maak je het:
Tips
Maak zucchini alla parmigiana door wat uien en knoflook te bakken in olijfolie. Voeg een pot tomatenpassata, de zaadlijsten van de courgettes en veel verse basilicum toe om een saus te maken. Schenk de saus over de courgettes met de kruimels, verdeel hier mozzarella of provolone over, bestrooi ze met Parmezaanse kaas en bak de zucchini alla parmigiana 15 minuten in de oven op 190 °C tot de kaas goudkleurig en gesmolten is. Een plakje goede parmaham onder de kaas zal de meeste carnivoren tevreden stellen.
Vervangers
Maak de boterkruimels glutenvrij door paneermeel van rijst te gebruiken in plaats van panko paneermeel.
Of bak pijnboompitten in kruidenboter tot ze net goudkleurig zijn en verdeel ze over de courgettes.
Variaties
Verdeel de boterkruimels over geroosterde halve flespompoenen bij wijze van lastminutetoevoeging en bak ze nog even opnieuw tot de bovenkant goudkleurig is.
‘Het plezier van écht goed koken. Het handboek voor de enthousiaste thuiskok’, Uitgeverij Good Cook, 320 blz., 35 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier