Het feestmenu van De Zondag: het voorgerecht, miso-pompoensoep
Onze culi-experte Amylia De Schepper verrast ons wekelijks met een heerlijk feestreceptje. Vandaag is het tijd voor het voorgerecht: miso-pompoensoep.
Voor het feestmenu baseert onze huischef Amylia van www.cookameal.be zich op een receptenboek uit 1981 dat ze op de rommelmarkt vond. Het partyboek bevat tips en recepten die ondertussen toch al wel een tikkeltje verouderd zijn … een leuke uitdaging dus om ze een leuke moderne twist te geven.
Soep is dé ultieme klassieker voor een voorgerecht – eenvoudig, verwarmend en altijd een schot in de roos. Maar deze miso-pompoensoep tilt het naar een hoger niveau. De zoete, romige pompoen krijgt een spannende twist door de hartige diepte van miso, terwijl een vleugje gember en het pikantje van de chili het geheel perfect in balans brengen. Het resultaat? Een soep die verrassend eenvoudig te maken is, maar smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan. Zet je lepel maar klaar, want dit voorgerecht gaat indruk maken!
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
• 1 butternut pompoen
• 2 uien
• 2 tenen look
• 6 cm gember
• 1 chilipeper
• 1,5 l kippenbouillon
• 2 el miso
• 2 el limoensap
• 50 ml kokosmelk
• olijfolie
• peper en zout
• verse koriander
Zo maak je het
• Was de butternut en halveer
• Haal de pitten eruit en snij de butternut vervolgens in blokjes
• Verdeel de pompoen over een bakplaat of ruime ovenschotel
• Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout
• Gaar 30 minuten in je combi-stoomoven: combi-koken – HeteluchtPlus 185 °C – vocht 60%. Tip: Heb je geen combi-stoomoven? Rooster dan 35 minuten in de oven op 180°C.
• Snipper look, ui en gember fijn
• Stoof aan in een soeppot in een beetje olijfolie
• Halveer de chilipeper en verwijder de zaden
• Snij de chilipeper fijn en voeg naar smaak toe
• Voeg de gegaarde pompoen toe
• Giet de kippenbouillon in de soeppot
• Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen
• Mix de soep glad
• Voeg de miso toe en los al roerend op, laat de soep nu niet meer koken
• Werk af met limoensap en kokosmelk
• Proef en kruid naar smaak bij met peper, zout en eventueel extra chilipeper
• Serveer met verse koriander en een scheutje kokosmelk
Volgen nog in De Zondag: 815/12, hoofdgerecht (traag gegaard rundvlees met kersen), 22/12 dessert (cointreau flan), 29/12 extra dessert (hazelnootwafels)
Een aflevering gemist? Ontdek de recepten op www.dezondag.be/recepten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier