Oma’s frangipanetaart met abrikozen

Elke week serveert een lezer zijn of haar favoriete zondagse kost. Deze week jarenlang familiegeheim van Marieke (33) uit Sint-Michiels (Brugge).

Wanneer we lezeres Marieke vragen naar het verhaal achter deze lekkere frangipanetaart vertelt ze met een grote glimlach over haar oma: “Mijn oma hield van bakken en koken. En aangezien mijn moeder niet graag bakte was mijn oma dolgelukkig dat ik niets liever deed dan haar helpen in de keuken.” Haar lievelings- en succesrecepten schreef oma zorgvuldig neer in een boekje, een boekje dat Marieke kreeg na haar overlijden.

“Het receptenboekje van oma is voor mij van onschatbare waarde. Onder andere haar signature-taart, deze frangipanetaart met abrikozen, staat er in. De overheerlijke frangipanetaart maak ik heel vaak wanneer er bezoek is … en telkens opnieuw vragen mensen het recept. Ik heb het jarenlang geheim gehouden, gekoesterd. Maar ik denk dat mijn oma ongelooflijk trots zou zijn als haar taart door heel veel mensen gebakken zal worden.”

Dit heb je nodig (voor 6 personen)

• 50 g amandelpoeder

• 90 g zelfrijzende bloem

• 150 g suiker

• 125 g boter (op kamertemperatuur)

• 3 el melk

• 1 ei

• Snuifje zout

• 1 rol bladerdeeg

• 1 blik gehalveerde abrikozen

• Bloemsuiker voor de afwerking

• Extra: taartvorm

Zo maak je het

• Verwarm de oven voor op 200°C

• Meng in een kom het amandelpoeder met de bloem, de suiker, de boter, de melk, het ei en een snuifje zout

• Roer tot een glad geheel

• Schik het bladerdeeg in de taartvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem

• Verdeel hierover het amandelmengsel

• Schik de abrikozen op het amandelmengsel

• Zet de taart 35 à 40 minuten in de voorverwarmde oven

• Werk voor het serveren af met poedersuiker

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier