Omi’s balletjes in tomatensaus

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag verklapt lezeres Justine (26) uit Kortrijk het recept voor “de heerlijkste balletjes in tomatensaus van de hele wereld” van haar omi.

Vandaag zet Justine haar liefste omi, én de “heerlijkste balletjes in tomatensaus van de hele wereld” in de kijker. “Mijn omi kan echt heel lekker koken. Ik heb ze onlangs echt verplicht om al haar recepten inclusief de geheime ingrediënten op te schrijven in een boekje. Zo ontdekte ik dus onder andere dat er augurken zitten in de balletjes. En weet ik nu ook het geheim achter haar heerlijke hutsepot en de beroemde kerstkalkoen”, vertelt Justine enthousiast.

Ook deelnemen?

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Justine en haar omi zijn twee handen op één buik. Dat is al jaren zo, en na het overlijden van haar opa werd die band alleen maar sterker. Justine: “Omi en ik horen elkaar elke dag. Ik heb het even nagekeken en vorige maand hebben we maar liefst 120 keer met elkaar gebeld. Om kort iets te vragen soms, maar vaak ook voor lange babbels. We eten vaak samen en ik neem haar regelmatig ook mee op stap. Voor mijn opa gestorven is deed ik met hem een pinky promise dat ik altijd voor omi zou zorgen. Een belofte die ik met héél veel plezier en liefde ga houden!”

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

1 kg gemengd gehakt

500 g kastanjechampignons

8-tal kleine augurken + 1 el augurkensap

100 g melkerij boter + extra

100 g vloeiende bloem

1 potje tomatenpuree (70g)

Worcestersaus

1 tl harissa (naar smaak)

peper en zout

Tip van Justine: het lekkerst met puree

Zo maak je het

Rol de balletjes

Kook ze gedurende 10 minuten gaar in 1 liter water

Zet de balletjes opzij en bewaar het kookvocht

Snij de champignons en de augurken in plakjes

Stoof de champignons aan in een stoofpot, in een klontje boter

Kruid ze naar smaak met peper en zout

Haal de champignons uit de stoofpot

Smelt in diezelfde kookpot de boter

Roer de bloem erdoorheen zodat je een roux krijgt

Neem de pan van het vuur en giet er al roerend het kookvocht van de balletjes bij, tot je een dikke gladde saus krijgt

Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door

Tip: voeg eventueel extra tomatenpuree toe voor een intensere tomatensmaak

Kruid met worcestersaus, peper en zout en harissa naar smaak

Schep nu de balletjes, champignons, gesneden augurken én 1 el augurkensap door de saus

Laat nog enkele minuten opwarmen op een matig vuur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier