Pastitsio: Griekse pastaschotel
Onze culi-experte Amylia De Schepper van Cookameal verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert Eline (32) uit Waanrode pastitsio: een overheerlijke Griekse pastaschotel.
“Al zo lang ik mij herinner gaan we op vakantie naar Kreta. Steeds naar hetzelfde gezellige aparthotel, uitgebaat door een warme Griekse familie”, vertelt lezeres Eline enthousiast. Geen wonder dat ze vandaag kiest voor een authentiek recept, de favoriet in huis: pastitsio. Pastitsio is een beetje de Griekse variant op lasagne. Een heerlijke ovenschotel opgebouwd uit laagjes pasta, kruidige gehaktsaus en bechamelsaus. Waarom iedereen dit gerecht moet uitproberen? “De bereiding vraagt een beetje tijd, maar het recept is heel eenvoudig en het resultaat is om duimen en vingers af te likken”, aldus Eline.
Tijdens het weekend kan Eline er echt van genieten om uitgebreid te koken. Eline: “Koken werkt een beetje therapeutisch voor mij, ik kom helemaal tot rust. Bovendien bereiden we vaak al maaltijden voor om tijdens de week van te genieten. Ideaal, aangezien we zo tijd winnen op drukke werkdagen én we zo amper voedsel verspillen.”
Tip: Je kan dit gerecht perfect invriezen!
Dit heb je nodig (voor 8 personen)
1 kg gehakt, 1 ui, 3 tenen look, 500 g tomatenpassata, 50 ml rode wijn, 65 g boter, 65 g (vloeiende) bloem, 1 liter volle melk + extra, 2 eieren, 200 g gemalen kaas, 500 g bucatini (buisvormige, lange pasta), oregano, tijm, kaneel, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, peper en zout, nootmuskaat, olijfolie, extra: 2 grote ovenschalen
Zo maak je het
Bak het gehakt aan in olijfolie, in een diepe pan
Snipper de ui en looktenen fijn
Voeg toe aan het gehakt en laat kort mee bakken
Kruid met oregano, kaneel, een kaneelstokje, tijm, laurierblaadjes, peper en zout
Voeg de tomatenpassata en rode wijn toe
Laat de gehaktsaus zachtjes pruttelen terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt
Smelt de boter in een pot en voeg er de bloem aan toe
Meng het geheel tot een stevige roux
Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de melk toe
Zet de pan terug op het vuur zodra alle melk goed is opgenomen
Laat de saus al roerend indikken
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
Splits de eieren en roer de dooiers door de saus
Voeg vervolgens 100 g gemalen kaas toe en meng goed
Breng een pot gezouten water aan de kook
Kook de pasta 1 minuut minder lang dan aangegeven op de verpakking
Giet de pasta af en spoel met koud water
Klop de eiwitten los met een scheutje melk
Schep het eiwitmengsel door de pasta
Neem de ovenschalen en giet er een scheutje olijfolie in
Verdeel vervolgens de pasta over de ovenschalen
Strooi er een laagje gemalen kaas over
Verwijder het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit de gehaktsaus
Verdeel de gehaktsaus over de pasta in de ovenschotels
Giet de bechamelsaus in de schotels
Strooi er een beetje gemalen kaas over
Bak de pastitsio gedurende 30 minuten in een oven van 180°
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier