Pirinç met tomaat en erwt

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een tip van Sumeyya (36) uit Oud-Turnhout.

Voor lezeres Sumeyya is samen eten met haar gezin heel belangrijk. Sumeyya: “Ik kook ontzettend graag en steek er daarom ook veel tijd en liefde in. Samen tafelen met mijn man en kinderen, bijpraten over onze dag, lachen met (flauwe) mopjes … het is voor mij een heilig moment. En ik hoop dat mijn kinderen zich die momenten ook voor altijd blijven herinneren, en dat ze ook altijd met plezier thuis zullen blijven aanschuiven om samen te eten.”

“Ik hoop dat mijn kinderen zich die momenten ook voor altijd blijven herinneren”

“Eenpansgerechten zijn mijn favoriet”, vertelt Sumeyya enthousiast. “Deze pirinç met tomaat en erwt is altijd een succes. Ideaal wanneer je op drukke dagen toch lekker en voedzaam wil eten. Bovendien is het ook toegankelijk voor de allerkleinsten.”

Tips van Sumeyya

• Pirinç is een Turkse rijst die je een beetje kan vergelijken met paella rijst. Je vindt het in de Turkse supermarkt. Een ideale rijst voor eenpansgerechten.

• Serveer het gerecht met een schep (Griekse) yoghurt en verse kruiden voor een final touch.

• 300 g pirinç (Turkse rijstsoort)

• 5 grote tomaten

• 20-tal blaadjes basilicum + extra voor afwerking

• 300 g erwten (diepvries)

• boter

• olijfolie

• peper en zout

• extra: Griekse yoghurt

Zo maak je het

• Breng water aan de kook in een ruime kookpot

• Snij een kruisje in de tomaten en blancheer ze 10 à 20 seconden in het kokende water

• Haal ze eruit en laat schrikken in koud water

• Verwijder het vel en snij de tomaten in grove stukken

• Mix de tomaten samen met de basilicum tot een gladde saus

• Spoel de pirinç onder koud water

• Verhit boter en olijfolie in een stoofpan

• Giet de tomatensaus erbij en laat even pruttelen

• Voeg de rijst toe, roer goed om

• Zodra de saus opgenomen is, voeg je water toe tot de rijst zo’n 3 cm onder staat

• Voeg de diepvrieserwten toe en laat 15 minuten zachtjes garen op laag vuur

• Proef en kruid af met peper en zout

• Serveer met een lepel Griekse yoghurt en wat extra basilicum

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier