Pizza al Taglion: Romeinse Plaatpizza

Onze culi-experte Amylia De Schepper verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag serveren maar liefst twee lezers samen een heerlijke pizza. Chiara en Alex uit Gent delen hun recept voor een Pizza al Taglion: Romeinse Plaatpizza. Smullen!

Chiara en Alex zijn een enthousiast Italiaans-Belgisch koppel uit Gent, met twee kinderen en een grote passie voor lekker eten, vooral pizza en focaccia! Chiara: “Ik was altijd van jongs af aan gepassioneerd door koken… Alex kreeg diezelfde kookkriebels toen hij mij leerde kennen. De laatste jaren ontdekken we samen de wereld van de authentieke Italiaanse keuken, met pizza als onze favoriet.”

Voor een “echte authentieke pizza” heb je een pizzaoven nodig, door de hoge temperatuur bak je daarin je pizza in minder dan 2 minuten luchtig en krokant. Maar ook zonder zo’n oven kan je aan de slag. “Dit recept stelden we zelf samen na heel wat proberen en proeven. Het is er eentje dat eenvoudig is en altijd lukt. Bovendien kan je maken in een gewone oven”, vertelt Chiara met een grote glimlach.

Heb jij nu ook zo’n zin in pizza-avond?

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

• 400 g bloem (type 00, sterke bloem)

• 260 g water

• 5 g verse gist

• 10 g zout

• 15 g extra vierge olijfolie + extra om in te vetten

• 250 ml tomatensaus

• 2 bollen buffelmozzarella

• optioneel als topping: kerstomaten, geroosterde groenten, salami, parmaham, mortadella, rucola, versekruiden…

• extra nodig: bakplaat van 30 x 40 cm

Zo maak je het

• Los de gist op in ongeveer 60 g water

• Doe bloem en het gistwater in de kom van je keukenrobot

• Kneed 5 minuten op lage snelheid tot het deeg begint samen te komen

• Voeg de rest van het water langzaam toe terwijl je op middelhoge snelheid blijft kneden

• Kneed nog 5 minuten tot je een glad, elastisch deeg hebt

• Voeg het zout toe en kneed 2-3 minuten verder

• Giet langzaam de olijfolie erbij terwijl je blijft kneden

• Haal het deeg uit de kom, vouw het een paar keer en vorm een bol

• Leg in een ingevette kom, dek af en laat 4 à 5 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg verdubbeld is

• Bestuif je werkvlak met bloem en duw het deeg open

• Vet de bakplaat in, leg het deeg erin

• Dek af en laat weer 30 minuten rusten

• Rek het deeg vervolgens voorzichtig uit tot het de volledige bakplaat vult

• Verwarm de oven voor op 210 °C

• Duw met je vingertoppen putjes in het deeg

• Bestrijk met tomatensaus en bak 15 minuten

• Haal uit de oven, verdeel er de mozzarella (en eventuele andere toppings) over

• Bak nog 5 minuten

• Werk af met verse basilicum en een scheutje olijfolie

• Snij in stukken en geniet!

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier