
Risotto met prei en scampi
Onze culi-experte Amylia De Schepper van Cookameal verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert lezeres Jill uit Torhout ons een heerlijke risotto met prei en scampi.
Lezeres Jill kookt elke dag met veel liefde voor haar prachtige gezin. En daar genieten haar man en drie dochters ontzettend van. Jill: “De kookkriebels zitten in de familie, mijn grootmoeder en ouders leerden me de basis en zelf ontdek ik heel graag nieuwe dingen! Ik geniet van kokerellen en experimenteren en mijn tafelgenoten genieten mee van mijn creaties, ideaal toch? Zelfs mijn jongste dochter van 9 jaar proeft alles mee.”
“Risotto is het favoriete gerecht van mijn oudste dochter. Wij eten het dus regelmatig, en heel vaak met een andere twist. Met pompoen of knolselder bijvoorbeeld. Ik hoop dat heel veel lezers deze variant met prei zullen uitproberen. Het is heerlijk, snel klaar én met allemaal eenvoudige ingrediënten.”
Dit heb je nodig
• 500 g scampi, gepeld en ontdarmd
• 3 el olijfolie
• 1 tl paprikapoeder
• 1 tl lookpoeder
• ½ tl currypoeder
• 2 sjalotten
• 3 stengels prei
• 300 g risottorijst
• 800 ml kippenbouillon
• 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
• 2 el boter
• peper en zout
• verse basilicum
Zo maak je het
• Maak een marinade van olijfolie, paprikapoeder, lookpoeder, currypoeder en een snufje zout.
• Meng de scampi door de marinade en laat zo lang mogelijk marineren.
• Snipper de sjalot en snij de prei in dunne ringen.
• Verwarm een pan met dikke bodem en smelt de helft van de boter.
• Stoof de sjalot en prei glazig.
• Voeg de risottorijst toe, roer goed om en laat een paar minuten meebakken.
• Giet een pollepel bouillon erbij en laat de rijst de vloeistof absorberen.
• Blijf bouillon toevoegen zodra de vorige portie is opgenomen, tot de risotto bijna gaar is.
• Haal de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en de resterende boter erdoor.
• Kruid met extra peper en laat de risotto 5 minuten afgedekt rusten.
• Bak ondertussen de gemarineerde scampi kort aan beide kanten in een hete pan.
• Serveer de risotto met de scampi, extra Parmezaanse kaas en verse basilicum.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier