Zondagse kost: scampi diabolique
Amylia van Cookameal verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week: Scampi diabolique van Birgit (28) uit Lieferinge.
“Dit is het gerechtje waar het voor mij allemaal mee begon”, vertelt lezeres Birgit enthousiast. “Iedereen heeft wel dat ene gerecht dat je op elke menukaart hoopt terug te vinden als je uit eten gaat. Bij mij was dat scampi diabolique. Geen verrassing dus dat het ook het eerste gerecht is dat ik zelf leerde maken. Nu 15 jaar later is het mijn ultieme signature dish bij familie en vrienden!”
Ondertussen is Birgit gekend in de streek om haar kookkunsten én haar Bibisaus . Birgit: “Enkele jaren geleden bedacht ik mijn eigen pastasaus. Een soort ‘bolognaise deluxe’, een romige tomatensaus om duimen en vingers bij af te likken. Een keer per maand maak ik vele liters van mijn bibisaus die ik dan verkoop. En met een deel van de opbrengst steun ik het dierenasiel in Ninove.”
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
∙ +/- 48 ongepelde, ontdarmde scampi ∙ 50 g lookboter ( +75 g optioneel voor de afwerking) ∙ 2 chilipepers ∙ 500 ml visfond ∙ 2 sjalotten ∙ 4 tenen look ∙ 2 zoete paprika’s ∙ 20 ml Madeirawijn ∙ 1 blik tomatenblokjes (+/- 400 g) ∙ 250 ml passata ∙ ½ el suiker ∙ 1 el ketchup ∙ 250 ml room ∙ Citroensap ∙ Olijfolie ∙ Kruiden: Peper, zout, cayennepeper, oregano, basilicum en paprikapoeder ∙ Parmezaanse kaas ∙ 500 g tagliatelle
Zo maak je het
Pel de scampi en bak de pantsers aan in lookboter tot ze roze kleuren
Blus de gebakken pantsers met de visfond
Voeg een gehalveerde chilipeper toe
Laat inkoken tot ongeveer de helft
Snipper ondertussen de sjalotten, look en chilipeper look en sjalotten fijn
Snij de zoete paprika’s in blokjes
Giet de bouillon door een zeef
Stoof de ui, de look en de chilipeper aan in olijfolie
Voeg de paprikablokjes toe en laat enkele minuten stoven
Blus met Madeirawijn
Voeg de tomatenblokjes en passata toe
Voeg de scampi bouillon toe, ½ el suiker en 1 el ketchup
Laat 10 minuten pruttelen op een laag vuur
Mix de saus glad
Voeg de room toe
Zet terug op het vuur en laat zachtjes pruttelen
Kook de pasta al dente
Bak ondertussen ook de scampi aan in olijfolie, kruid ze met grof zeezout, cayennepeper, peterselie, oregano en basilicum
Voeg de scampi toe aan de saus en roer om
Proef en kruid bij met peper, zout en oregano
Werk af met een vleugje citroensap, naar smaak (tip van Birgit: Voeg aan je saus nog 75 g lookboter toe voor de finishing touch)
Serveer met Parmezaanse kaas
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier