Super Lierse Vlaai
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag een streekspecialiteit van Marleen (66) uit Lier.
Lezeres Marleen is trotse inwoner van Lier, de mooie stad waar ze woont én waar haar zonen met veel enthousiasme bar ’t Kafaat uitbaten. “Ik ben heel fier op mijn zonen. Achter de schermen spring ik regelmatig in in hun zaak. Zo maak ik de soepen en de spaghettisaus … misschien moet ik voorstellen om ook eens Lierse Vlaai op de kaart te zetten!”, lacht Marleen.
De Lierse Vlaai is een echte Lierse delicatesse. Vroeger was het een geheim recept, maar ondertussen kan je deze lekkernij dus ook thuis klaarmaken. Marleen: “Dit is de super variant van ons streekgerecht, super lekker zoals de klassieker … maar vooral ook super groot tegenover het klassieke Lierse Vlaaike. Ideaal om te serveren bij de koffie!”
Marleen test heel graag nieuwe recepten uit. En die liefde voor koken deelt ze heel graag met haar nicht. Marleen: “Ik wissel met mijn nicht heel vaak recepten uit. We nodigen elkaar ook regelmatig uit met onze partners en beoordelen dan elkaars kookkunsten. Dat zijn steeds avonden waar we met zijn allen ontzettend van genieten!”
Dit heb je nodig (voor 6 personen)
• 10 betterfood koeken
• 175 g peperkoek
• 1 l melk
• 2 el kandijsiroop
• 75 g witte suiker
• 75 g bruine suiker
• ¼ tl kaneel
• ¼ tl koriander
• ¼ tl kruidnagel
• ¼ tl nootmuskaat
• 2 eieren
Zo maak je het
• Verkruimel de betterfood koeken en de peperkoek in een ruime kom
• Voeg de melk, kandijsiroop, witte suiker, bruine suiker en kruiden toe
• Laat even weken en meng vervolgens tot een glad beslag
• Klop de eieren los en meng ze onder het beslag
• Verwarm je oven voor op 180°C
• Verwarm het beslag als roerend op het vuur
• Blijf roeren tot het beslag ingedikt is
• Spoel een ovenschaal met water en giet het beslag er in
• Bak de Lierse vlaai gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven
• Laat ze nadien nog 10 minuten in de oven staan
• Haal de Lierse vlaai uit de oven en laat verder afkoelen
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier