
Torta tres leches
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer: deze week een tip van lezeres Ann (51) uit Wilsele-Putkapel. Het recept van een heerlijke taart: torta tres leches.
Lezeres Ann is helemaal dol op het bakken van zoetigheden. “De tres leches-cake is een van de meest populaire zoetigheden in Venezuela. Het is een biscuitgebak gedrenkt in een mengsel van drie zuivelproducten: slagroom, geëvaporeerde melk en gecondenseerde melk. Ik kreeg het recept van een echte Venezolaan, een vriend aan huis die mij al heel wat bijleerde over de heerlijke familiekeuken van Venezuela.”
“De tres leches-cake is een van de meest populaire zoetigheden in Venezuela”
En laat familie nu net het allerbelangrijkste zijn voor Ann. Samen eten met haar gezin is iets waar Ann ontzettend van geniet. “Onze dochters werken allebei al. Dat, samen met een drukke sociale agenda, zorgt soms voor een beetje plannen maar we proberen toch zo veel mogelijk samen te eten. Meestal kook ik … maar ook mijn jongste dochter tovert regelmatig iets lekkers op tafel”, vertelt Ann met een grote glimlach.
Dit heb je nodig (voor 8 personen)
Biscuit
• 6 eieren
• 160 g bloem
• 250 g suiker
• 1 tl bakpoeder
• 1 tl vanille
• ½ tl citroensap
Vulling
• 300 ml volle room
• 300 ml geëvaporeerde melk (koffiemelk)
• 300 ml gecondenseerde melk
Meringue-topping
• 3 eiwitten
• 150 g suiker
Zo maak je het
• Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakvorm (20 cm) met bakpapier
• Splits voor de biscuit de eieren
• Klop de eiwitten stijf, voeg beetje bij beetje de suiker toe
• Voeg het citroensap en de vanille toe en klop verder tot stevige pieken
• Klop in een andere kom de eidooiers schuimig
• Spatel voorzichtig door het opgeklopte eiwit
• Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg dit beetje bij beetje toe aan het beslag
• Giet het beslag in de vorm en bak 45 minuten
• Laat de cake volledig afkoelen
• Meng de volle room met de geëvaporeerde melk en gecondenseerde melk
• Prik met een vork of satéprikker gaatjes in de afgekoelde cake
• Lepel het melkmengsel gelijkmatig over de cake
• Laat nu minstens 2 à 3 uur opstijven in de koelkast.
• Doe de eiwitten en suiker voor de meringue-topping in een hittebestendige kom
• Verwarm au bain-marie tot ongeveer 50°C, roer voortdurend tot de suiker helemaal opgelost is
• Haal de kom van het vuur en klop het mengsel vervolgens met een (hand)mixer met garde(s) stijf op
• Bestrijk de cake met de meringue-topping en zet nog minstens een uur in de koelkast
• Brand de meringue net voor het serveren met een crème brûlée brander. Tip: Je kan de taart ook kort onder de ovengrill zetten.
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier