Upside-down banaan-kokoscake

Onze culi-experte Amylia De Schepper verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week is lezer Kurt (54) uit Zulte aan de beurt met zijn upside-down banaan-kokoscake.

Lezer Kurt is een echte hobbybakker. Het begon met zelfgemaakt brood tijdens de coronaperiode en het werd een echte passie dankzij de liefde voor zijn vader. Kurt: “Toen mijn vader alzheimer kreeg, verhuisde hij naar een woon-zorgcentrum. Ik nam me voor om nooit met lege handen toe te komen. Ik liet een gepersonaliseerde koekjesdoos maken, met een foto van ons, en zorgde dat deze steeds gevuld was met huisgemaakt lekkers. Ik ontdekte mijn passie voor bakken, en zo was ik bovendien ook altijd een beetje bij hem. Ondertussen is hij overleden en vul ik de koekjesdoos bij ons thuis.”

“Het recept is toegankelijk én lekker”

Vandaag serveert Kurt ons een van zijn eigen creaties, de upside-down banaan-kokoscake. “Banaan en kokos zijn populaire ingrediënten, en ik vond het wel een leuke uitdaging om er eens iets anders dan anders mee klaar te maken. Het recept is toegankelijk én lekker, je hoeft dus geen ervaren bakker te zijn”, vertelt Kurt trots.

Dit heb je nodig

(voor 2 grote porties)

2 bananen

75 g boter (kamertemperatuur)

2 eieren

100 g suiker

140 g bloem

40 g amandelmeel

50 g kokosrasp + extra voor afwerking

6g bakpoeder

snuifje zout

150 ml volle melk

1 tl vanille-extract

50 g pure chocoladedruppels

Extra: cakevorm + bakpapier

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C

Snij de bananen in plakken van 1 cm

Smelt 25 g boter in een steelpan, roer er 40g van de suiker door

Verdeel het botermengsel gelijkmatig over de met bakpapier beklede cakevorm, schik daarop de plakken banaan

Klop in een mengkom de rest van de boter met de rest van de suiker licht en luchtig

Klop een voor een de eieren door het boter-suikermengsel

Spatel de bloem, het amandelmeel, de kokosrasp, het bakpoeder en het zout door het beslag

Roer de melk en het vanille-extract voorzichtig door het beslag

Voeg de chocoladedruppels toe en schep om

Verdeel het beslag gelijkmatig over de bananenplakken

Bak de cake circa 40 minuten in de voorverwarmde oven

Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten in de vorm afkoelen

Keer de cake om op een rooster

Bestrooi met extra kokosrasp voor het serveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier