Eenvoudige vegan pad thai met tofu

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week verklapt Gert (56) uit Oudsbergen zijn recept voor een vegan pad thai met tofu.

Al zo’n 41 jaar eet lezer Gert vegetarisch. Gert: “Toen ik een kleine jongen was, kocht mijn vader een kalfje voor bij ons op de wei. De bedoeling was om het kalfje vet te mesten en nadien te slachten. Ik was het daar helemaal niet mee eens en had mijn ouders gezegd dat als ze onze koe zouden slachten, ik nooit meer vlees zou eten … zo gezegd, zo gedaan. Er was toen nog geen sprake van vleesvervangers en dus at ik wat de pot schafte … maar dan zonder vlees.”

“Ik had nooit gedacht ik zo kon genieten van koken”

Toen Gert enkele jaren geleden onverwacht thuis kwam te zitten, moedigde zijn dochter hem aan om te beginnen koken. “Eerst was ik een beetje sceptisch … koken, was dat wel iets voor mij? Ik had nooit gedacht dat ik er zo van zou genieten. Ik ben begonnen met maaltijdboxen te bestellen en die klaar te maken. Beetje bij beetje kreeg ik meer vertrouwen in de keuken en begon ik ook zelf te experimenteren”, vertelt Gert trots. “Deze vegan pad thai staat regelmatig op het menu. Het is een eenvoudig gerecht, en toch eens iets speciaal. Ik vind het leuk dat je het zowel kan klaarmaken met noedels als met gewone pasta. En bovendien kan je ook je restjes groenten opgebruiken. Het is een van mijn persoonlijke favorieten!”

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

300 g tofu

2 uien

3 teentje look

4 paprika’s (verschillende kleuren)

4el sojasaus

4 el sriracha

5 el olijfolie + extra

scheutje witte wijnazijn

400 g rijstnoedels (of eventueel pasta)

4 stengels lente-ui

verse koriander

Optioneel: extra groenten (sojascheuten, courgette, wortel, …)

Zo maak je het

Laat de tofu goed uitlekken

Snij de tofu in blokjes

Snipper de ui en de look fijn

Snij de paprika’s in vier, verwijder de pitjes en snij in dunne sliertjes

Meng de sojasaus met de sriracha, olijfolie en witte wijnazijn tot een gladde saus

Verhit een beetje olijfolie in een wokpan en bak de tofublokjes goudbruin

Zet de tofublokjes opzij

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking

Roerbak de groenten ongeveer 5 minuten in de wokpan

Voeg de saus en de tofublokjes toe en roerbak nog enkele minuten

Schep de noedels door de groenten

Werk af met lente-ui en verse koriander

Met jouw succesrecept in De Zondag?

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier