Winter minestrone
Elke week serveert een lezer zijn of haar favoriete zondagse kost. Deze week een recept van Kevin uit Affligem, vakkundig klaargemaakt door Amylia De Schepper.
Kevin omschrijft zichzelf als een ‘groentje in de keuken, want hoewel hij de smaak nu echt te pakken heeft, kookt hij eigenlijk nog maar enkele maanden. “Afgelopen september begon ik kookles te volgen en heel wat kookboeken te lezen. Mijn doel was eigenlijk vooral om lekkers op tafel zetten zonder te vervallen in de klassieke aardappel, groenten en vlees. Ondertussen kook ik bijna dagelijks en durf ik steeds vaker te experimenteren in de keuken. Meer nog, ik heb me ondertussen al ingeschreven voor een volgende kookcursus en een cursus sommelier!”
“Deze lekkere soep boordevol seizoensgroenten is een knipoog naar mijn jeugd”
“Deze lekkere soep boordevol seizoensgroenten is een knipoog naar mijn jeugd”, vertelt Kevin met een grote glimlach. “Mijn mama maakte vroeger enorm vaak ‘brokskessoep’, soep met een grote portie groenten dus. Dan at ik telkens eerst de brokjes en dan pas de soep. Bovendien was het eerste recept dat ik leerde maken ook soep.”
Kevin serveerde deze heerlijke en gezonde winterse minestrone alvast ter goedkeuring aan zijn mama, zij was alvast helemaal fan… en jullie hopelijk ook!
Dit heb je nodig (voor 4 tot 6 personen)
• 1 ui
• 2 tenen look
• klontje boter
• 3 stengels selder
• 2 wortelen
• 1 pastinaak
• 2 boterrapen
• 3 peterseliewortelen
• 2 aardappelen
• 70 g (klein blikje) tomatenpuree
• 0,6 kg familiesteak of flanksteak
• 3 l vleesbouillon
• ½ boerenkool
• 300 g spruiten
• 1 blik witte bonen
• 1 blik tomaten in blokjes
• 6 blaadjes laurier
• enkele takjes tijm
• peper
• zout
Zo maak je het
• Snipper ui en look
• Snij de selder, wortelen, pastinaak, boterrapen, peterseliewortelen en aardappelen in kleine blokjes (brunoise)
• Stoof de fijngesnipperde ui en look aan in een klontje boter
• Voeg de groentenblokjes toe
• Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even mee bakken
• Leg het vlees mee in de kookpot
• Giet vervolgens de vleesbouillon bij de groenten
• Breng de soep aan de kook en laat vervolgens op een laag uur sudderen
• Kuis de boerenkool en trek de blaadjes van de harde stengels
• Snij de bladeren van de boerenkool in fijne reepjes
• Doe de boerenkool en de spruiten bij de soep
• Spoel de bonen en voeg ze toe aan de soep
• Voeg de tomatenblokjes toe
• Voeg de kruiden toe (laurier en tijm) en kruid met peper en zout
• Laat minstens anderhalf uur garen zodat het vlees uiteenvalt
• Tip: haal het vlees uit elkaar met een vork
• Proef en kruid eventueel bij
• Giet de minestrone in kommen en werk af met Parmezaanse kaas
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Kevin omschrijft zichzelf als een ‘groentje in de keuken, want hoewel hij de smaak nu echt te pakken heeft, kookt hij eigenlijk nog maar enkele maanden. “Afgelopen september begon ik kookles te volgen en heel wat kookboeken te lezen. Mijn doel was eigenlijk vooral om lekkers op tafel zetten zonder te vervallen in de klassieke aardappel, groenten en vlees. Ondertussen kook ik bijna dagelijks en durf ik steeds vaker te experimenteren in de keuken. Meer nog, ik heb me ondertussen al ingeschreven voor een volgende kookcursus en een cursus sommelier!”
“Deze lekkere soep boordevol seizoensgroenten is een knipoog naar mijn jeugd”, vertelt Kevin met een grote glimlach. “Mijn mama maakte vroeger enorm vaak ‘brokskessoep’, soep met een grote portie groenten dus. Dan at ik telkens eerst de brokjes en dan pas de soep. Bovendien was het eerste recept dat ik leerde maken ook soep.”
Kevin serveerde deze heerlijke en gezonde winterse minestrone alvast ter goedkeuring aan zijn mama, zij was alvast helemaal fan… en jullie hopelijk ook!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier