Winterse macaroni (lactosevrij!)
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een tip van Stefanie (37) uit Eernegem.
Lezeres Stefanie verwent ons vandaag met echte comfortfood. Stefanie: “Voor mij en mijn gezin is de periode van heerlijk comfortfood nu echt aangebroken. Ik vind het geweldig om een grote schotel lekker voedzaam eten op tafel te zetten. Om dan samen te genieten en te praten over onze dag. Ik maak de schotel vaak al vooraf, ideaal voor drukke weekavonden!”
“Ik maak de schotel vaak al vooraf, ideaal voor drukke weekavonden!”
Koken is altijd al een passie geweest voor Stefanie. Een passie die even ‘on hold’ stond … “Toen ik 6 jaar geleden mama mocht worden, zette dat mijn hele leven op zijn kop. Deze nieuwe uitdagende rol en alle verantwoordelijkheden die er bij komen kijken, zorgden ervoor dat ik mezelf en mijn passies een beetje verwaarloosde. Nu mijn zoontje wat groter is, neem ik bewust terug vaker tijd voor mezelf. En dus sta ik weer veel vaker met een big smile uitgebreid te koken. Een weekmenu maken, experimenteren met lekkere seizoensingrediënten, etentjes organiseren, … ik kom er helemaal van tot rust. En weet je wat nog leuker is? Mijn zoontje kookt regelmatig mee!”, vertelt Stefanie trots.
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
• 350 g volkoren macaroni
• 350 g spruiten*
• 125 g gezouten spek
• 450 g gehakt
• 50 g lactosevrije boter
• 50 g bloem
• 600 ml sojamelk (of havermelk)
• 200 g lactosevrije kaas
• 1 tl mosterd
• Peper en zout
• Nootmuskaat
*Tip van Cookameal: Eten je tafelgenoten niet zo graag spruiten? Rasp de rauwe spruiten fijn en stoof ze aan in boter!
Zo maak je het
• Verwarm de oven voor op 180°C
• Kook de pasta beetgaar in gezouten water
• Maak de spruiten schoon en halveer ze
• Kook ze in 7 minuten beetgaar in gezouten water en zet vervolgens opzij
• Bak het spek aan
• Voeg wanneer het spek krokant is het gehakt toe
• Bak het gehakt rul en kruid met peper, zout en nootmuskaat
• Smelt de lactosevrije boter in een pot en voeg er de bloem aan toe
• Meng het geheel tot een stevige roux
• Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de sojamelk toe
• Zet de pan terug op het vuur en laat al roerend indikken
• Voeg ½ van de lactosevrije kaas toe en breng op smaak met peper, zout en mosterd
• Meng de pasta, de spruitjes en de gehaktmengeling door elkaar
• Verdeel in een ovenschotel en giet er vervolgens de saus over
• Bestrooi met de rest van de kaas
• Bak de pasta 25 minuten in de oven, eindig met 5 minuten grill
• Serveer meteen
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier