Wortel-maanzaad-cake

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een tip van lezeres Laima (59) uit Scherpenheuvel-Zichem.

Lezeres Laima verhuisde 17 jaar geleden voor haar grote liefde van Litouwen naar België. “In Litouwen is de keuken toch wel anders. Zo zijn aardappelen zo goed als altijd het centrale ingrediënt van een maaltijd. Ondertussen is dat voor mij helemaal anders … ik eet eigenlijk zelden nog aardappelen”, vertelt Laima vrolijk.

“In Litouwen is maanzaad een onmisbaar ingrediënt”

“Elke zondag stond mijn mama te bakken … en ondertussen is het ook mijn hobby. In het weekend sta ik vroeg op en ga ik aan de slag en maak ik zelf brood, koffiekoeken en gebak. Als ik dan in de namiddag een lange wandeling kan maken in de natuur is mijn zondag helemaal compleet.” Vandaag presenteert Laima ons een feestelijke cake. “Maanzaad zie je hier misschien zelden in gebak, maar in Litouwen is het een onmisbaar ingrediënt, zeker bij feestelijke gelegenheden.”

Dit heb je nodig

• 60 g wortelen

• 3 eieren

• 150 g zachte boter

• 150 g suiker

• 180 g bloem

• 60 g amandelmeel

• 2 tl bakpoeder

• 45 ml melk

• 75 g maanzaad

• 1 tl vanille-extract

• Extra: standaard cakevorm (15 cm)

Zo maak je het

• Verwarm je oven voor op 175°C

• Schil de wortelen en rasp ze fijn

• Meng zachte boter met suiker tot een romige massa

• Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng goed

• Meng de bloem, het bakpoeder en 30 g amandelmeel onder de botermassa

• Voeg al roerend de melk en het vanille-extract toe

• Verdeel het deeg in twee gelijke delen

• Voeg de maanzaadjes toe aan de ene helft, schep om

• Voeg aan de andere helft het resterende amandelmeel en de geraspte wortelen toe

• Beboter een bakvorm

• Verdeel het worteldeeg over de bodem

• Schep het maanzaadjesdeeg er bovenop

• We leggen de worteldeeg in een bakvorm en de maanzaadjesdeeg er bovenop

• Bak de cake ongeveer 60 minuten

• Laat de cake volledig afkoelen in de vorm

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier