Heerlijke zondagse kost: Kippenballetjes in romige kruidenkaassaus
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze zondag een recept van Vanja (53) uit Koningshooikt.
Lezeres Vanja kookt elke dag vers en probeert regelmatig nieuwe recepten uit. Deze kippenballetjes in kruidenkaassaus waren een echte voltreffer. Vanja: “Deze kippenballetjes maakte ik nog niet zo lang geleden voor het eerst. Een experiment om restjes groenten op te werken. Mijn gezin vond het zo lekker dat het enkele dagen nog een keer op tafel stond!”
“Mijn jongste dochter helpt me wel regelmatig in de keuken”, vertelt Vanja trots. “Een moeder-dochtermoment waar ik echt van geniet… al hebben we soms ook wel eens een discussie tijdens het koken. Gelukkig is dat steeds vergeten voor we het eten serveren en kunnen we met zijn allen genieten van al het lekkers!”
Tip van Vanja: “Heerlijk met gekookte aardappelen, maar ook met pasta of rijst kan je dit gerecht serveren. En op warme dagen smaakt het ook met een frisse salade en een stukje brood.”
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
1 ui
2 paprika’s (bv. 1 rode en 1 groene)
2 stengels selder
250 g champignons
500 g kippengehakt
1 eierdooier
100 g paneermeel
olijfolie
150 g kruidenkaas
200 ml lichte room
Cayennepeper
Nootmuskaat
Peper en zout
Verse peterselie en/of basilicum
Zo maak je het
Snipper de ui fijn
Snij de paprika’s en selder in reepjes en de champignons in schijfjes
Meng het gehakt met de eierdooier en het paneermeel
Kruid naar smaak met peper, zout, cayennepeper en nootmuskaat
Rol balletjes van het gehakt
Bak de kippengehaktballetjes rondom bruin in een diepe pan (of stoofpot) in olijfolie
Haal de kippengehaktballetjes uit de pan
Stoof in dezelfde pan de ui
Voeg na enkele minuten de andere groenten toe en laat enkele minuten roerbakken
Voeg de room en de kruidenkaas toe en roer om tot een smeuïg geheel
Schep de gehakballetjes door de saus
Zet het vuur wat zachter en laat de roomsaus 5 minuutjes pruttelen
Tip: voeg eventueel een scheutje water of kippenbouillon toe als de saus te dik is
Proef en kruid bij met peper en zout
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier