Hoe slim is je hond of kat écht? Deze test bewijst het!

Tuurlijk vinden we allemaal wel dat ons geliefde huisdier behoorlijk intelligent is. Je kat of hond hoeft maar een simpel kunstje uit te voeren, en we beschouwen onze viervoeter graag als uitzonderlijk slim en heel creatief. Maar is dat wel zo? Onderstaande test brengt duidelijkheid.

Wetenschappers buigen zich al langer over de vraag je je huisdier al dan niet intelligent is. Ze doen dat niet om jou gelijk te geven in je overtuiging dat Blacky of Poes inderdaad meer dan gemiddeld intelligent is, wel omdat hun bevindingen ook iets leren over de mens zelf. Maar toegegeven: vinden wij het natuurlijk wel gewoon leuk om onze haarbal aan zo’n test te onderwerpen. Het enige wat je nodig hebt is een stopwatch, een handdoek (of een ander stuk stof), een emmer (of grote beker), honden- of kattensnoepjes en een stuk karton. Succes!

1. De test met de handdoek

Leg een handdoek over het hoofd van je huisdier. Als je hond of kat de handdoek binnen 10 seconden verwijderd heeft, verdient het 3 punten. Tussen de 10 en 20 seconden, verdient het 2 punten en meer dan 10 seconden levert 1 punt op.

2. De test met de emmer

Stop een snoepje (of het lievelingsspeeltje) van je hond of kat onder één van drie emmers of grote bekers. Let erop dat je dier ook ziet wat je aan het doen bent en onder welke emmer of beker je het snoepje plaatste. Verlaat samen met je huisdier enige minuten de kamer. Daarna laat je je hond of kan naar het snoepje of speeltje zoeken.

Als het dier bij de eerste poging de juiste emmer kiest, verdient het 3 punten, bij de tweede poging is dat 2 punten en bij de derde 1 punt.

3. Pak het snoepje

Plaats een snoepje onder een lage bank of kast waar je huisdier met zijn kop niet onder kan. Als het dier binnen een halve minuut met zijn poot het snoepje tevoorschijn hengelt, verdient het drie punten. Duurt het langer, dan is dat goed voor 2 puntje. Geeft je dier het tenslotte op, dan is dat nog 1 punt voor de moeite.

4. Loop om het muurtje

Met een stuk karton van ongeveer 1,5 meter lang maak je een muurtje. Zorg er wel voor dat de versperring hoog genoeg is dat je hond of kat er niet overheen kan kijken. Midden in deze muur maak je een rechthoekig gat van ongeveer 7 tot 10 centimeter. Hierdoor kan je huisdier het snoepje aan de andere kan van de muur zien liggen.

Als je hond of kat binnen 10 seconden om het muurtje heen loopt, krijgt het 3 punten. Tussen de 10 en 20 seconden is dat 2 punten. Probeert je dier de muur omver te lopen, dan is dat 1 punt.

De score

11-12 punten: Gefeliciteerd! Jouw hond of kat is inderdaad superintelligent!

9-10 punten: Een goede score, jouw huisdier is behoorlijk slim.

7-8 punten: Gemiddeld, niet slecht maar ook niets om trots op te zijn.

5-6 punten: Euh, een beetje extra training kan geen kwaad.

Minder dan 5 punten: Je hond of kat is in elk geval wél lief.

Train de intelligentie van je huisdier

Waren de testen van je huisdier een beetje teleurstellend? Geen nood: mijn eigen kat – zonder twijfel bijzonder intelligent – bakte er helemaal niets van. Bij de test met de handdoek bleef ze gewoon lekker liggen, het snoepje onder het bekertje interesseerde haar voor geen meter, bij het snoepje onder de kast ging ze meteen lopen en bij het muurtje keek ze me aan of ik helemaal gek geworden was. En het moet gezegd; bij elke test gaf ikzelf er de brui aan en trakteerde ik mij kat zomaar op het snoepje, zonder dat ze daar ook maar iets voor moest doen. Geef toe: toch wel behoorlijk slim van die kat.

Wil je het intellect van je hond of kat stimuleren? Dat kan met wat eenvoudige training. Speel en communiceer ermee zo vaak als je kunt. Leer je huisdier bijvoorbeeld woorden met voorwerpen of gebeurtenissen te associëren en eenvoudige opdrachten uit te voeren. En hoe dan ook is het geen ramp als je lieveling maar over twee hersencellen blijkt te beschikken. Zolang hij of zij maar van je houdt is dat meer dan voldoende, niet?

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier