Sparen voor dummies: met deze 10 slimme tips leer je sparen en spijs je je spaarrekening
Het is altijd slim om wat spaargeld achter de hand te hebben. Dat heeft ook de coronacrisis nog maar eens duidelijk gemaakt. Met een gezonde spaarbuffer kan je financieel zware periodes overbruggen, onverwachte uitgaven opvangen of jezelf trakteren op een (duurdere) aankoop. Hoe zorg je voor een goede spaarbuffer en hoeveel moet dat dan zijn? Met deze handleiding van onze budgetexpert Sara Van Wesenbeeck ben je op de goede weg.
1. Maak van sparen een goede gewoonte . Als je met vaste regelmaat geld opzij zet, wordt sparen een van je vaste maandelijkse ‘uitgaven’. Met deze goede gewoonte kan je geldproblemen voorkomen.
2. Spaar een haalbaar bedrag . Ga daarvoor eerst na wat je inkomsten en uitgaven zijn en bepaal op basis van die gegevens welk bedrag je elke maand opzij kan zetten.
3.Het loont zeker om kleine bedragen te sparen, want al die kleintjes samen vormen uiteindelijk een groot bedrag. Kleintjes zijn ook makkelijker om opzij te zetten, want je voelt het nauwelijks in je portemonnee.
4. Zet je spaargeld op een aparte (spaar)rekening . Die brengt momenteel misschien weinig op, maar door je spaargeld niet op je betaalrekening te zetten, vergroot je als het ware de drempel om het uit te geven. Je hersenen geven dat geld dan bewust een ander label, waardoor ze het niet langer zien als een bedrag dat je ongeoorloofd mag uitgeven.
5. Pas het ‘betaal jezelf eerst’-principe toe . Wacht niet tot het eind van de maand om het geld dat (misschien) nog over is opzij te zetten. Geld dat je (ter beschikking) hebt, zal je ook uitgeven. De kans is dus groot dat er op het eind van de maand geen geld meer over is om te sparen. Veel slimmer is het om, zodra je je salaris of andere inkomsten ontvangt, eerst jezelf uit te betalen. Je doet dat door een vooraf vastgelegd bedrag over te maken naar je spaarrekening. Zo houd je er al rekening mee in je budget voor de rest van de maand. Idealiter laat je dit spaarbedrag met een betalingsopdracht elke maand automatisch overschrijven naar je spaarrekening.
6. Toch nog geld over op het eind van de maand? Zet het ook op je spaarboekje. Zit het mee en heb je een salarisverhoging gekregen of krijg je geld terug van de belastingen? Boek dit meteen door naar je spaarrekening, dan kom je niet in de verleiding om het aan iets anders uit te geven.
7. Loopt de aflossing van je lening af? Zet dat bedrag voortaan elke maand als spaargeld opzij. Dit spijst je spaarrekening zonder dat je het in je portemonnee voelt.
Hoe groot is de ideale spaarbuffer?
Meestal worden drie maandlonen als norm gehanteerd, maar in onze streken wordt vaak tot zes maal een maandloon geadviseerd.
Je kan er ook voor kiezen om 10 procent van je netto-inkomen opzij te zetten voor je toekomst.
Is dit voor jou niet haalbaar? Tracht toch altijd te sparen, zelfs al zijn het kleine bedragen, want vele kleintjes maken immers één grote !
Kijk op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’ voor nog meer (gratis) budgettips.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier