Sven de Leijer begint morgen aan de vierde reeks van Vrede op aarde: “Hopelijk werkt het voor de kijkers therapeutisch”

Wie feestdagen zegt, zegt warme hapjes, cadeaubonnen en lauwe cava. Maar de belangrijkste kersttraditie is natuurlijke Vrede op aarde op Eén, het ontspannende jaaroverzicht van Sven de Leijer. Inclusief een bekende jury, een Ardense chalet en felbegeerde awards.

Het is ondertussen traditie in de kerstvakantie, Sven de Leijer die terugblikt op het voorbije jaar. Tien afleveringen lang overloopt hij, met telkens drie boeiende praatgasten, het jaar 2020, dat net iets anders verlopen is dan verwacht. Wie echter goed kijkt, zal zien dat er ook dit jaar redenen genoeg waren om te geloven in vrede op aarde. Zo was 2020 een erg bijzonder televisiejaar. Journaals waren een eindeloze stroom van cijfers en curves, tv-programma’s moesten zich heruitvinden en onbekende virologen werden bekende Vlamingen. Sven heeft het allemaal met veel plezier en oog voor detail bekeken. Hij beschouwt het dan ook als zijn plicht om die karrenvracht aan opmerkelijke beelden met de kijker te delen.

Is Vrede op aarde, gezien de omstandigheden, belangrijker dan ooit?

Ik denk het wel. Ik heb daar veel over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat zo’n programma zeker en vast een belangrijke plaats verdient op dit moment. Uiteraard komt corona wel aan bod in Vrede op aarde, maar het is toch de bedoeling van de show om heel even, een kerstvakantie lang, de grootste miserie van het jaar te vergeten. Voor mij gaat het alleszins therapeutisch werken, ik hoop voor de kijker ook.

Is er iets veranderd aan het concept? Of valt het onder de noemer ‘never change a winning team’?

Het concept blijft onveranderd. Wij hebben het gevoel dat Vrede op aarde jaar na jaar meer gesmaakt wordt, dus waarom zou je dan veranderen? Wij hebben de richting gevonden die wij leuk vinden en de kijker apprecieert die richting. Bovendien komen wij met Vrede op aarde maar twee weken per jaar op televisie. Dan hoef je jezelf niet telkens heruit te vinden.

Jan Peumans is uiteindelijk meegegaan en heeft zijn voorzittersrol met verve vervuld.”

Een vaste rubriek zijn de Vrede op aarde-awards, verkozen door een jury van bekende Vlamingen die jij meeneemt naar de Ardennen. Kon dat überhaupt dit jaar?

Dat kon, maar het was wel een huzarenstukje. Een voordeel was dat ik een nieuwe chalet heb gekregen die veel ruimer was dan de vorige. Zonder corona was me dat nooit gelukt. Maar we moesten natuurlijk wel het protocol volgen. Iedereen die meegegaan is, moest zich twee keer laten testen, dan zijn we in quarantaine gegaan en hebben we gefilmd met respect voor de afstands- en hygiëneregels. Daar was een heel draaiboek voor. Voor ons golden dezelfde regels als voor fictie.

Jan Peumans is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Viel hij makkelijk te overtuigen?

Ik heb er met Jan lang over gepraat. Hij is natuurlijk niet meer van de jongsten. We hebben duidelijke afspraken gemaakt over hoe we gingen draaien. En hij is uiteindelijk meegegaan en heeft zijn rol met verve vervuld. Jan is ook blij om nog één keer per jaar de voorzittersrol op zich te nemen. Hij had in ieder geval zijn hamer en zijn meningen mee.

Een voordeel van corona is dat de kijkcijfers sowieso wel goed zullen zijn. Iedereen zit thuis en heeft niks anders te doen dan tv te kijken.

Het is inderdaad een van de weinige activiteiten die nog kunnen tegenwoordig. Maar we zullen dit jaar ook wel behoorlijk wat concurrentie krijgen van andere zenders. De tv-kijker zal dus niet verplicht worden om op mijn kop te kijken. Dat gezegd zijnde: ik heb het gevoel dat het met dit programma elk jaar beter lukt. Ik heb aan elk vezeltje van dit programma meegewerkt en het lukt me steeds beter om mezelf te zijn. Hopelijk merken de kijkers dat ook.

Vrede op aarde, vanaf morgen elke weekdag rond 21.30 uur of om 20.40 uur (op 23, 24 en 31/12) op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier