Tip van de week: musea in een kerk
In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk beleef je de Guldensporenslag op een totaal nieuwe manier. Het bezoek is gratis en trekt je met de nieuwste technieken mee in de slag. Wij zoeken nog drie museumkerken op waar je een duik in de geschiedenis neemt.
1. Boomstamgraf uit de 9de eeuw – Limburg
De Hemelvaartkerk in Munsterbilzen stelt een uniek boomstamgraf uit de Karolingische tijd tentoon. Het werd samen met negen andere boomstamgraven opgegraven in 2006. In de kerk zijn vijftien topstukken te zien, van een pelgrimsstaf uit de 15de eeuw gemaakt uit een narwaltand tot een schilderij van de eerste leerling van Rubens. De kerk is enkel vrij te bezoeken op zondag na de mis van 10.20 uur tot 11 uur. Op andere dagen is een bezoek mogelijk met gids (90 euro, max. 15 pers.). Heel speciaal zijn de avondrondleidingen met zaklantaarn, te reserveren via tom.gregoor@kodb.be.
www.visitbilzen.be
2. Tien eeuwen Nattenhaasdonk – ANTWERPEN
Het gehucht Nattenhaasdonk bij Bornem verdween na een zware overstroming van de Schelde in 1825. In de Sint-Margarethakerk in Wintam is een permanente tentoonstelling gewijd aan het dorpje en zijn vroegere bewoners. Er wordt ook vooruitgeblikt. Waar Nattenhaasdonk zich bevond, wordt nu werk gemaakt van een gecontroleerd overstromingsgebied en natuurreservaat. In de vitrines zijn veel vondsten te zien van zaken die er de afgelopen decennia naar boven werden gehaald. Ook andere archeologische vondsten uit heel Klein-Brabant vinden een permanente rustplek in de kerk. In deze streek met al zijn steenbakkerijen werd heel wat boven gehaald. De tentoonstelling is elke zondag vrij te bezoeken van 14.30 uur tot 17.30 uur.
www.facebook.com/genootschapsintmargarethawintam
Heel speciaal zijn de avondrondleidingen met een zaklantaarn”
3. verhaal van pater Lievens – West-Vlaanderen
De zaligverklaring van pater Constant Lievens uit Moorslede laat voorlopig op zich wachten. Het dossier zit in handen van het Vaticaan. Architect op rust Ludo Hameeuw bracht in 1993 het stoffelijk overschot van pater Lievens terug naar India. De jezuïet had zich zijn hele leven ingezet voor betere levensomstandigheden van de bewoners in zijn missiegebied. Het bijzondere verhaal van Constant Lievens liet Hameeuw niet los. Samen met het Davidsfonds en de heemkundige kring van Moorslede richtte Hameeuw in de linkerbeuk van de Sint-Martinuskerk het Pater Lievensmuseum op. Het is dagelijks vrij te bezoeken. Foto’s, teksten, video- en filmfragmenten geven een inkijk in hoe de missionering van India eind 19de eeuw verliep. In een extra luik worden ook andere missionarissen belicht.
www.toerismedadizele.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier