Feestelijke Ontbijtbabbel met tv-maker Tom Waes: “Het was een woelig, intens, maar heel louterend jaar”

5, 4, 3, 2, 1, … De Zondag knalt het nieuwe jaar in met een Ontbijtbabbel die kan tellen: Tom Waes. Vanavond (of morgenavond voor wie de krant al op zaterdag leest) schiet Toms grootste tv-project ooit uit de startblokken: ‘Het verhaal van Vlaanderen’, waarin hij de kijker meeneemt op een unieke reis door de tijd.

Of ik voor deze feestelijke Ontbijtbabbel iemand kon strikken die het nieuwe jaar al meteen kleur zou geven, zo klonk de opdracht van mijn chef. Wie beter dan Tom Waes, die het jaar op gang knalt met een wel heel bijzonder project? Met Het verhaal van Vlaanderen om precies te zijn, een unieke documentairereeks over ons grondgebied waarin geschiedenisleraar Waes de Vlaamse geschiedenis induikt en de kijker confronteert met neanderthalers, Romeinen, en Vikings. Een visueel spektakelstuk die de kijker meeneemt naar lang vervlogen tijden, met Tom als enthousiaste gids. “Dit is wellicht het grootste project waar ik ooit aan gewerkt heb. Zo’n project dat er echt toe doet. Zo krijg je er maar een paar in je leven. Reizen Waes 12-12 deed ertoe, Undercover ook, en Het verhaal van Vlaanderen zeker ook. Ik ben heel fier op het resultaat.”

Hold your horses, Tom! Ik moet je eerst nog mijn beste wensen overmaken. Wat mag het zijn voor 2023?

“Dat ik mijn goede voornemen van vorig jaar mag volhouden. Ik ben er eindelijk in geslaagd om te stoppen met roken. Vier-en-een-halve maand al. En ik durf nu bijna met 100 procent zekerheid te zeggen dat ik nooit meer een sigaret zal aanraken. Ja, ik heb dat al eens eerder beweerd, maar toen met minder overtuiging (lacht). Nu was ik het echt kotsbeu. Een vreselijke verslaving. Ik kan niet genoeg zeggen hoe stom ik ben geweest door zo lang te blijven roken. Daarnaast hoop ik dat Het verhaal van Vlaanderen zal aanslaan. Hier is zo ontzettend veel werk ingekropen. Ik vind het ook razend spannend dat het vanavond (zondagavond, red.) eindelijk op tv komt. Heel de ploeg heeft er zijn ziel en zaligheid ingestoken.”

‘Het verhaal van Vlaanderen’ is een project dat er echt toe doet

Vertel eens wat over dat tv-programma.

“In Het verhaal van Vlaanderen duiken we de geschiedenis in van ons grondgebied, van de prehistorie – 38.000 jaar geleden – tot het jaar 2000. In tien afleveringen belichten we telkens een andere periode. Wat je vroeger in een saaie theorieles op school leerde, komt nu helemaal tot leven. Het is deels educatief, deels entertainend, heel filmisch gemaakt en boeiend verteld. Wat weet jij bijvoorbeeld over Ambiorix? Meer dan Tongeren en de Eburonen? Wij brengen die tijd weer tot leven met re-enactments, uitleg door historici, archeologen en experten. We maken onze hele geschiedenis zo tastbaar mogelijk. Dat ga je als kijker niet makkelijk meer vergeten. Het is bovendien allemaal erg indrukwekkend in beeld gebracht.”

Met ‘Reizen Waes’ had je alle hoeken van de wereld al verkend. Dan reis je maar door de tijd. Vond je het prettig om eens in Vlaanderen te kunnen blijven?

“Het is niet dat ik in 2022 niet gereisd heb (lacht). Tussen alle opnames heb ik wel nog een Reizen Waes gemaakt. Maar wat zo fantastisch is aan Het verhaal van Vlaanderen is dat ik op een heel andere manier door mijn eigen streek kon reizen. Ik kwam ’s nachts aan bij de pest in Brugge, filmde ’s anderendaags een stukje WO2 in Antwerpen om dan op de Sint-Romboutstoren in Mechelen te staan tijdens de Boerenkrijg. Gebouwen, plekken en musea die ik goed kende, bekeek ik plots op een heel andere manier. Ik werd me steeds meer bewust van de geschiedenis, van de vele oorlogen en conflicten die hier zijn uitgevochten, van alles wat zich op ons grondgebied allemaal heeft afgespeeld.”

Als je even terugblikt op je eigen recente geschiedenis: hoe is jouw 2022 geweest? Buiten je professionele activiteiten zag je wel je relatie op de klippen lopen.

“Het was een woelig, intens, maar ook heel louterend jaar. Alles door elkaar. Iedereen heeft in zijn leven goede en minder goede jaren. 2022 was een jaar waarin ik een evolutie doormaakte, zowel op professioneel als op relationeel vlak. Maar het was voor niemand een makkelijk jaar. De oorlog in Oekraïne heeft er zwaar ingehakt. Mensen voelen rechtstreeks de gevolgen: energiecrisis, inflatie, … Persoonlijk kijk ik wel uit naar 2023, naar nieuwe horizonten, zowel professioneel als privé.”

Over die nieuwe horizonten, op professioneel gebied, dan heb je het in de eerste plaats natuurlijk over ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Maar er komt meer aan van je.

Kamp Waes komt eraan, we zijn bezig aan een nieuwe fictiereeks, waar ik nog niet veel over kan vertellen. De agenda zit met andere woorden weer behoorlijk vol. Het voordeel van Kamp Waes is dat het in principe maar één week filmen is. Wel een gigantisch zware week, waar ik dan weer twee weken van moet bekomen (lacht). Ik ben zelden zo kapot geweest als na die eerste reeks.”

Zou jij je omschrijven als een workaholic?

“Goh, dat weet ik niet. Dit voelt allemaal niet aan als werk. Ik heb altijd hard gewerkt en dat zal niet veranderen. Maar ik kan heel goed genieten van mijn vrije tijd. Uiteraard bestaat het risico dat ik ooit tegen een burn-out aanloop, maar ik doe dit allemaal met een enorme passie en ik werk met een toffe ploeg die ik al jarenlang ken. Voorlopig zijn er nog geen burn-outsignalen. Maar ik zal waakzaam blijven.”

‘Het verhaal van Vlaanderen’, elke zondagavond om 20 uur op Eén en op VRT MAX.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier