Maak van je balkon een tuin van Eden: groene tips & tricks voor wie geen tuin heeft
Je bent een echte tuin- en buitenliefhebber maar het ontbreekt je aan één essentieel ding: een echte tuin. Niet getreurd: ook van je balkon of terras kun je een tuin van Eden maken waar het op zonnige dagen zalig toeven is. Vooruit, aan de slag!
1. Mix & match je bloembakken
De belangrijkste regel voor wie zijn of haar balkon of terras wil opsmukken: investeer in bloembakken en -potten! Puristen kiezen voor potten en bakken uit één enkele collectie: zo passen kleur en materiaal helemaal bij elkaar en creëer je eenheid in je stukje groen. Ben je eerder van het gezellig chaotische type, dan is een mix van verschillende soorten potten en bakken een must. Laat je gaan en mix en match naar hartenlust.
2. Let op de gaatjes
Het maakt niet uit of je nu voor een bloembak, -pot of -kuip kiest. Belangrijk is dat ze voorzien zijn van afvoergaten in de bodem, zodat overtollig water kan wegvloeien. Zijn die niet aanwezig en ben je wat handig, dan kun je eventueel zelf de gaatjes boren.
Die drainagegaten durven nogal eens verstopt geraken. Daarom leg je best enkele grote glas- of potscherven boven de gaten. Daarop doe je dan, als extra bescherming, een laagje kiezelsteentjes of kleikorrels. En dan pas kun je de pot vullen met aarde. De scherven en steentjes zorgen voor extra gewicht aan je bloempot, wat handig is tegen omvallen. Anderzijds: wegen je potten sowieso al veel (als je bijvoorbeeld zware stenen potten gebruikt), dan kun je de drainagelaag vervangen door piepschuim. Doe deze wel in kleine stukjes of gebruik piepschuimen opvulchips, zo kunnen de wortels van de plant netjes doorgroeien.
3. Veiligheid voor alles
Bloembakken op een vensterbak kunnen naar beneden vallen en flink wat schade aanrichten. Zorg er daarom voor dat ze stevig bevestigd zijn. Is er niets voorzien aan de muur, dan kun je de bakken vastmaken met ijzerdraad en deze aan de muur bevestigen met oogvijsjes.
Woon je op het gelijksvloer en heb je schrik voor diefstal? Dan kun je gaatjes boren aan de uiteinden van de bloembak en de ijzerdraad dwars doorheen de bloembak spannen.
4. Dorstige planten
Let erop dat je planten voldoende water krijgen. De meeste bloempotten hebben enkele centimeters onder de rand ook een gietrand. Vul je pot tot op die hoogte, zeker niet hoger. Zo niet dan zal je bloempot tijdens het water geven vlug overlopen. Geef je planten ook dagelijks water (tenzij je planten gekozen hebt die weinig dorst hebben); ook als het heeft geregend kan het zijn dat je plant water nodig heeft, omdat de bladeren van de plant als een soort paraplu werken, en de wortels dus droog blijven. Tip: zet je bloempotten op onderschalen; overtollig water wordt in de onderschaal opgevangen en dient als reservewater voor je plant.
5. Toffe decoratie
Alle bloempotten zijn gevuld met planten en je balkonnetje begint al aardig groen te worden? Vergeet dan ook de rest van de inrichting niet! Plaats een gezellige loungestoel of een klein tafeltje met twee stoelen (als je daar plaats voor hebt natuurlijk), hang lichtjes op, plaats hier en daar wat decoratie (een tuinkabouter, waarom niet?) en bedek de vloer met een mooi buitentapijtje (tip: een tapijtje in kunstgras zorgt voor een extra groene factor). Het enige wat je nu nog nodig hebt, is de zon. Succes!
foto: istock
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier