Zó mooi is ónze natuur: spectaculaire documentaire toont Belgische natuur in de cinema
Een machtige havik die een schuw konijn te pakken heeft. Burlende edelherten die borst aan borst staan. Lentevuurspinnen en ijsvogels die paren. Duizenden kraanvogels die over het land vliegen. Een eekhoorn die een bonte specht achterna holt. Het zijn maar enkele scènes van de indrukwekkendste documentaire die ooit gedraaid is over onze natuur. Vanaf 21 september is de film te bekijken in de cinema.
Het geheime wapen achter Onze Natuur, De Film is Pim Niesten, bioloog en vooral wereldvermaard documentairemaker. De Mechelaar heeft onder meer BBC en National Geographic op zijn cv staan. Vijf jaar geleden sloeg hij de handen in elkaar met productiehuis Hotel Hungaria voor een prestigieus project in eigen land. “We hebben meer dan 900 dagen gedraaid met twee teams. Onze ambitie is duidelijk: de schoonheid van de Belgische natuur tonen op een manier die ongezien is. We willen qua niveau niet onderdoen voor de grote buitenlandse zenders. Maar dat is niet alles. Er schuilt ook een activist in mij. Ik zou graag verwondering opwekken, de mensen raken, hen in vervoering brengen zodat ze zelf in beweging komen.”
De makers zijn met bravoure geslaagd in hun opzet. Wie de film ziet, zou zelfs denken dat het goed gaat met onze biodiversiteit. Dat is echter niet het geval, waarschuwt Niesten. “Daarom geven we ook een extra boodschap in de film. Onze natuur kan heel mooi zijn, maar het gaat eigenlijk niet zo goed ermee. Het is tijd dat we onze dieren en natuurgebieden beter beschermen. In de zevendelige reeks, die volgend voorjaar op Canvas verschijnt, gaan we daar dieper op in.”
Het mooiste geluid
Wat hijzelf de mooiste scène vindt? Niesten moet niet lang nadenken. “De trek van duizenden kraanvogels over de Hoge Venen. Dat is een verhaal waar veel emotie aan vasthangt voor mezelf. Het was aanvankelijk niet voorzien dat we deze vogel zouden opnemen in de film. Ik heb toch aangedrongen om een poging te mogen doen. En het is gelukt. Het heeft wel bloed, zweet en tranen gekost. (lacht) Je weet niet exact wanneer die kraanvogels over het land zullen vliegen. We hebben hen kunnen filmen toen ze in het najaar even halt hielden in de Hoge Venen. Ze waren op weg van het noorden, waar ze broeden, naar het zuiden, waar ze overwinteren. Ze waren, echt waar, met duizenden tegelijk. Het geluid van een kraanvogel is volgens mij, samen met het gehuil van een wolf, het mooiste geluid in onze natuur.”
De sappige stem die de prachtige verhalen vertelt in de film, is die van de Limburgse acteur Matteo Simoni. Ook hem hebben we gevraagd naar zijn favoriete scène. En ook hij had meteen een antwoord klaar. “De paring van de lentevuurspin. Wat een geweldige beelden. Ik heb vernomen dat deze soort zo goed als uitgestorven was, behalve op één plek, in Lommel, Limburg. Dat kan geen toeval zijn. (lacht) ”
De meeslepende soundtrack werd trouwens geschreven door dirigent Dirk Brossé.
‘Onze Natuur, De Film’ is vanaf 21 september te zien in de bioscoop.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier