10 goede beautyvoornemens om het nieuwe jaar in schoonheid in te zetten
Het ene goede voornemen valt al wat makkelijker vol te houden dan het andere. Eén of enkele van deze goede beautyvoornemens volhouden is alvast een stuk makkelijker dan elke vorm van geraffineerde suiker uit je dieet schrappen of vijf keer per week naar de fitness gaan. Beloofd.
Schoon naar bed
Reinig élke avond je gezicht, ook wanneer je geen make-up draagt en ook wanneer het erg laat is en je liefst meteen in bed zou duiken. Gedurende de dag verzamelt zich namelijk een laagje ‘vuil’ op je huid: make-up, zonnefilters in je dagcrème, pollutiedeeltjes, zweet, talg… Dat was je liever van je gezicht. Op een schone huid krijgen puistjes en zwarte puntjes minder kans en kunnen actieve bestanddelen in skincare die je na het reinigen smeert beter inwerken.
Je gezicht reinigen met een cleanser, die is aangepast aan je huidtype, werkt grondiger dan met enkel water. “Was je gezicht niet met te warm water,” waarschuwt de Amerikaanse dermatoloog Michelle Henry, bekend van Instagram. “Dat stript de huid van haar vocht en beschadigt haar, zeker als je een gevoelige of eczeemhuid hebt. Koud water helpt dan weer niet goed reinigen. Ik raad lauwwarm water aan.” En psst, reinig je gezicht altijd met schone handen.
Elke dag SPF
Je beschermt je (onbedekte) huid in de zomer(zon) goed met zonnecrème? Geweldig, maar wil je je huid optimaal tegen schadelijke zonnestralen beschermen, dan smeer je elke dag (een hoge) SPF op je gezicht, lippen, handen en andere lichaamsdelen die niet worden beschermd door kledij. Ook wanneer het bewolkt is, jawel: uv-A-stralen zijn het hele jaar door even sterk en raken ook door wolken en ramen. Zij veroorzaken vroegtijdige huidveroudering (rimpels, pigmentvlekjes, een slappere huid), maar kunnen ook tot huidkanker leiden.
Voor Ciska Dings, oprichtster van de Belgische zonbescherming Skin by Dings, is “dagelijkse zonbescherming de basis van goede huidverzorging. Investeren in fancy crèmes en dito behandelingen zonder dagelijkse zonbescherming is dweilen met de anti-agingkraan open. Om je huid zo lang mogelijk jong en gezond te houden bescherm je haar dagelijks tegen uv-A. Zonneschade is cumulatief: ook de uv-straling in de winter telt erbij op, hoe onopvallend ze ook lijkt.”
Even doorsmeren
We lijken vaak te vergeten dat onze huid onder onze kaaklijn gewoon doorloopt en ook daar verzorging kan gebruiken. Smeer je serum, dagcrème en SPF-product daarom door op je hals en decolleté. Die zones worden, net als je gezicht, (doorsnee) de hele dag door aan zonlicht blootgesteld en verouderen dus even snel als de huid van je gezicht.
Meer nog: “de huid van die zones is vaak fijner dan die van je gezicht,” zegt dokter Ingrid van Riet, dermatoloog bij Carpe in Antwerpen. “Die dunnere dermis leidt tot snellere huidverslapping. Bovendien heeft de huid er erg weinig talgklieren. Door dat talggebrek droogt ze makkelijker uit en kan ze sneller reageren op bijvoorbeeld sterke actieve bestanddelen als retinol.”
Watjes in de was
Duurzamer leven kan klein beginnen: je wegwerpwatjes vervangen door herbruikbare vermindert je ecologische voetafdruk al. Stel dat je elke dag twee watjes gebruikt om je gezicht te reinigen, spaar je met herbruikbare exemplaren jaarlijks 730 watjes op de afvalberg uit. Exemplaren uit bamboe voelen (doorsnee) nog zachter aan dan die uit katoen. Stop ze na gebruik in een waszakje (dat krijg je er vaak bij): dat stop je makkelijk in de wasmachine bij je witte was.
Slapen op zijde (of satijn)
Nights in White Satin hebben zo hun voordeel: een kussensloop uit zijde of polyestersatijn zoals dat van Beauty Pillow geeft minder wrijving met je haar dan een katoenen exemplaar. “Zo’n sloop is vooral een aanrader voor mensen die wakker worden met hun haar vol knopen of bij wie een brushing niet goed houdt,” vertelt kapper Jochen Vanhoudt van het Jochen Vanhoudt Salon in Antwerpen. Ook geeft slapen op zijde of satijn minder kans op pluishaar en slaaprimpels in je gezicht. En, bonus, het voelt gewoon heel fijn.
Borstels in de was
Maak van zondag wasdag en geef je make-upborstels dan even een sopje. “Gebruik je elke dag make-up, raad ik aan eens per week je borstels te reinigen,” vertelt make-upartiest Sabine Peeters, oprichtster van make-upborstelmerk Elin Cosmetics. “Dat lijkt veel werk, maar op tien minuten ben je klaar.”
Gebruik liefst een make-upborstelreiniger, die werd specifiek samengesteld om borstelharen te reinigen. Vaak hoef je die ook niet uit te spoelen met water. Zit je zonder, dan werkt zachte (baby)shampoo of een drupje afwasmiddel en spoelen met water ook.
Regelmatig je borstels reinigen verwijdert make-upresten, bacteriën en talg die in de haren achterblijven (en eventueel puistjes kunnen veroorzaken) en houdt je borstels langer in goede conditie.
Van beneden naar boven
Het is even wennen, maar door eerst knopen uit je haarpunten te borstelen en dan pas de rest van je haar te borstelen, beschadig je het minder, aldus de Hair Science Laboratories van Dyson, die haar(schade) bestuderen. Door van boven naar onderen te kammen, kunnen knopen namelijk vaster gaan zitten. Het lab raadt ook een kam met wijd uit elkaar staande tanden aan: die ontwart op een zachtere manier.
Het betere handwerk
Ideetje bij het netflixen: smeer dan even je handen in met handcrème. Die krijgen het vaak hard te verduren: afwassopjes, gure wind, ontsmettingsgel… En masseer, nu je toch bezig bent, je nagelriemen in met een drupje (nagelriem)olie. Zo houd je hen soepel en ogen ze mooi verzorgd.
Houd af en toe grote kuis
Elk cosmeticaproduct heeft een zogenaamde PAO, kort voor period after opening . Je vindt het PAO-symbool op de verpakking: die cijfer en lettercombinatie in een geopend potje geeft het aantal maanden weer waarin je het product veilig kan gebruiken.
Houd daarmee rekening. “Bewaarmiddelen houden een crème bijvoorbeeld zes maanden goed, maar nemen daarna af in kracht,” vertelt dokter Dagmar Ostijn, dermatoloog bij Skinical in Melle. “Er kunnen dan schimmels en bacteriën beginnen groeien die, net als vieze make-upborstels, tot puistjes kunnen leiden.”
Ook nemen sommige actieve bestanddelen als vitamine C of retinol af in kracht wanneer ze (langdurig) in contact komen met licht en lucht, waardoor ze minder effect hebben.
Geen idee wanneer je je mascara voor het eerst gebruikte? Schrijf die datum op de verpakking of houd een lijstje bij op je smartphone.
Jaarlijkse check-up
Je gaat elk jaar op controle bij de tandarts en/of gynaecoloog, maar doe je dat al bij de dermatoloog? Plan een jaarlijks bezoek in om je huid op kwaadaardige vlekjes te laten checken. Voorkomen is beter dan genezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier