Onze beauty-experte Laure Vandendaele legt uit waarom dagelijkse zonnebescherming een must is
Op TikTok laten influencers die zonnecrèmes afzweren steeds luider van zich horen. Zonnebrandcrèmes zouden kankerverwekkend zijn en een vitamine D-tekort in de hand werken. “Onzin”, klinkt het vanuit wetenschappelijke hoek. Doctor in de dermatologie Barbara Geusens spreekt over “een gevaarlijke trend”.
Geen dermatoloog die het tegenspreken zal: regel nummer één om het risico op huidkanker te verkleinen en om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan is voldoende zonnebescherming smeren. Het liefst elke dag, ook wanneer de zon niet schijnt.
De smeergrage generaties Gen Z en Alfa eindigen hun uitgebreide skincareroutines – die ze massaal op TikTok delen – steevast met een product met een sun protection factor (SPF) om hun jonge huidjes vlek- en rimpelvrij te houden. Tegelijkertijd klinkt er op het sociale medium ook een heel ander geluid. “Een toenemende groep influencers zet zich af tegen zonnebescherming en beweert dat crèmes met organische filters zoals oxybenzone kankerverwekkend zijn, koralen kapotmaken en een vitamine D-tekort veroorzaken”, zegt dr. Barbara Geusens. “De anti-smeerders halen hun informatie grotendeels uit studies die intussen achterhaald zijn.” Een gebrek aan de nodige medische en wetenschappelijke kennis zorgt er bovendien voor dat informatie uit die studies vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd.
“De anti-smeerders halen hun informatie grotendeels uit studies die intussen achterhaald zijn”
Barbara Geusens, Doctor in de dermatologie
SPF 30 of hoger
Om onze huid zowel op korte als op lange termijn te beschermen tegen schadelijke uv-stralen is dagelijks, en niet alleen tijdens zonovergoten vakanties, een crème met een minimum SPF 30 smeren een must. Ook wie tuiniert, buiten sport of van een terrasje geniet, heeft er baat bij om zich te beschermen. “Een huid die te veel wordt blootgesteld aan uv-B-licht zal rood worden, vervellen en bruin worden”, zegt Geusens. Dan is het kwaad al geschied. “Door bruin te kleuren geeft onze huid aan dat ze schade heeft geleden.”
Op de lange termijn zorgen schadelijke zonnestralen voor vervroegde huidveroudering en de ontwikkeling van (kwaadaardige) huidkankers. “Het effect van zonneschade door uv-A-straling is niet meteen zichtbaar”, weet Geusens. “Wie als kind veel verbrandde, kan twintig of dertig jaar later een vorm van huidkanker ontwikkelen.”
Dagcrèmes met SPF
‘Te vettig’, ‘te plakkerig’, … er lijken excuses genoeg om het smeren achterwege te laten. “De beste zonnecrème is er dan ook een die je graag en voldoende smeert”, concludeert Geusens. Het aanbod nam de afgelopen jaren enorm toe en de tijden van dikke, zware zonnecrèmes liggen definitief achter ons. SPF zit in makkelijk aan te brengen dagcrèmes, flinterdunne fluids die voor een mooie glow zorgen of droge oliën voor het lichaam. Om de twee uur een nieuwe beschermlaag aanbrengen is noodzakelijk, maar moeilijk voor wie make-up draagt. Sprays, borstels met poeder of sticks zijn een handig alternatief voor de klassieke crèmes. “Critici beweren dat die onvoldoende bescherming bieden, maar alles is beter dan onbeschermd de deur uit te gaan.”
Onze favorieten
Barrier Protect Mineral Dagcrème SPF 30 van Paula’s Choice, 39 euro.
Bij Peaufiné, Antwerpen
Fusion Water Magic Glow van Isdin, 33,95 euro.
Bij de apotheek
Vinosun Protect Invisible Stick SPF50 van Caudalie, 17,60 euro.
www.caudalie.be
Summer Glow High Protection Sunscreen SPF50 van Nomige, 42 euro.
www.nomige.com
Super UV met vitamine C van Garnier, 18,49 euro.
www.kruidvat.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier