Voor jou getest: de nieuwe Dyson Airstrait stijltang

Dyson heeft met de Airstrait een nieuwe stylingtool die nat haar droogt én stijlt met alleen maar lucht. Zonder hete platen en zonder hittebeschadiging. Het prijskaartje van de Airstrait: 499 euro. Is deze nieuwe stylingtool zijn centen waard? Wij doen de test!

Dyson is een echte topper als het op haarstyling aankomt. Na de lancering van de Supersonic haardroger, de Corrale stijltang en de felbejubelde Airwrap is sinds kort een nieuwe tool aan het rijtje toegevoegd: de Airstrait wet-to-dry stijltang. Deze heeft als doel nat haar drogen én stijlen, zonder hitteschade én in een simpele beweging. Dyson ingenieurs hebben alles tot in detail bestudeerd, van de haarstructuur tot de dynamiek van de luchtstroom, om thermische, mechanische en chemische schade te begrijpen – en de effecten daarvan op de gezondheid van het haar. Het resultaat is een stijltang, zonder hete platen, die met een krachtige, gerichte luchtstroom nat haar droogt en stijlt tegelijkertijd.

Krullen temmen

Ik ben van nature een krullenbol en stijl mijn haar al zo’n 20 jaar. Ik heb dik, pluizig en krullend haar en stijl het altijd met een ronde borstel en een haardroger (de Supersonic natuurlijk). Een stijltang gebruik ik quasi nooit, om mijn gevoelige haar niet te beschadigen.

Mijn hart maakte dan ook een sprongetje bij de aankondiging van Dysons nieuwste stylingtool. Het lijkt te mooi om waar te zijn … Of is dit écht de must-have voor wie z’n haar snel en makkelijk wil gladmaken? Tijd voor een grondige test!

De test

Ik was mijn haar zoals gewoonlijk (shampoo en conditioner) en breng nadien een stylingcrème aan die me beschermt tegen pluizig haar (en ook beschermt tegen hitte, maar dat is dus eigenlijk niet nodig). Tijdens het lanceringsevent tipte Dyson-ambassadeur Toni Kalin om het haar natuurlijk te drogen, zonder producten (of hoogstens een olie) voor het beste resultaat. Ik heb het geprobeerd mét en zonder product en ik vind het resultaat wel mooier als ik mijn anti-frizzproduct gebruik, maar da’s puur persoonlijk.

De Airstrait heeft twee stylingmodi: eentje voor nat haar en eentje voor droog haar. Het beste resultaat krijg je door nat haar te stijlen. Dyson legt het als volgt uit: “Je verbreekt de waterstofbruggen in elke haarstreng waarna je ze door styling omvormt in de gewenste nieuwe vorm. Styling met een krachtige luchtstroom op nat haar, resulteert in minder behoefte aan extreme hitte, creëert minder pluizig haar en beschermt de natuurlijke glans.”

De ‘Natte’ modus heeft drie warmte-instellingen van 80°C, 110°C en 140°C. Als je krullen hebt, raad ik aan om voor de warmste temperatuur te kiezen voor het beste resultaat. De Dyson Airstrait beschikt trouwens over een intelligente warmteregeling, 16 keer per seconde wordt de temperatuur van de luchtstroom gecheckt zodat de vereiste temperatuur niet overschrijden wordt.

Natte modus: check, temperatuur op 140°C (dit duurt slechts enkele seconden): check. Een heel belangrijke tip: werk laagje per laagje en neem kleine lokken voor het beste resultaat. Het is verleidelijk om grote lokken te nemen om het wat sneller te laten gaan, maar naar mijn ervaring heb je een minder mooi resultaat met meer pluis.

Ik knijp eerst de Airstrait dicht om de wortels te drogen met de warme lucht die vrijkomt. Daarna laat ik mijn eerste lokje – traag – door de Airstrait glijden en het haar is al mooi gedroogd en quasi krulvrij. Nu al indrukwekkend. Na een tweede passage is het haar helemaal droog. Ik glijd nog een derde keer – wat sneller nu – over mijn haar om een mooie glans tevoorschijn te toveren. Mijn haar voelt zijdezacht aan.

In het begin is het wel wat zoeken om de juiste flow te vinden, maar na enkele keren gaat het stylen verrassend vlot. Het handige is dat je eigenlijk met 1 hand je haar kan stijlen, tegenover met een borstel en haardroger tijdens een traditionele brushing. Een klein nadeel, na een eindje wordt dat ding best wel zwaar.

Gezien de Airstrait het best werkt op nat haar, bevochtig ik af en toe het haar opnieuw. Ik werk mooi laagje per laagje en na een dik halfuur is mijn haar mooi recht en glanzend. Daarna switch ik nog even naar de ‘Cool’ modus (met koude lucht) om de boel te fixeren.

Hoewel mijn haar mooi recht is, heb ik wel niet hetzelfde resultaat als met een gewone stijltang (of althans niet met krullen haar zoals het mijne), maar eerder van een traditionele blowdry. Voor mij is dat perfect, maar ik wou het gewoon toch even vermelden.

Na een nachtje slapen is het haar nog altijd mooi glad, maar soms ietwat pluizig. De ‘Droog’-modus (120°C of 140C° of ‘Boost’) is ideaal voor een snelle touch-up. Ik kies meestal voor de ‘Boost’ om snel het haar wat bij te werken. Binnen de minuut is je kapsel weer helemaal perfect.

Dyson Airstrait

+

Tijdwinst, je haar is sneller droog én stijl

Het haar voelt zijdezacht aan en heeft een natuurlijke glans

Met de droge modus kan je in minder dan een minuut een snelle touch-up doen van je kapsel

Geen hittebeschadiging dankzij de innoverende technologie

Geen kans om je te verbranden aan de hete platen (wat bij mij in het verleden wel al eens durfde te gebeuren…)

Prijskaartje van 499 euro, serieuze investering.

Niet zo veelzijdig als de Dyson Airwrap, al kan je ook lichtjes wat stylen, bijvoorbeeld een slag onderaan het haar.

Uit nieuwsgierigheid – en op vraag van mijn zesjarig dochtertje – heb ik de Dyson Airstrait ook eens bij haar geprobeerd. Zij heeft krulletjes, maar grovere en minder frizzy dan die van mij. In een verbluffende 15 minuten is het haar mooi recht en zijdezacht. En ook zij is super tevreden met haar lange ‘prinsessenhaar’.

Of de Airstrait zijn prijskaartje van 499 waard is, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. In mijn geval, iemand die het haar na elke wasbeurt stijlt, en dat liefst zo snel mogelijk doet, is deze nieuwste innovatie van Dyson wel een fantastische aanwinst die dagelijks gebruikt wordt.

De Dyson Airstrait wet-to-dry stijltang is beschikbaar voor 499 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier