Denk goed na over je aankopen: heb je die laatste nieuwe tablet wel nodig, terwijl je oude nog prima werkt? (foto’s Getty) © Getty Images/Westend61

Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck: “Zeg nee tegen onnodige ‘domme’ uitgaven”

We maken allemaal wel eens onnodige kosten zonder het door te hebben. Meestal zijn het geldvreters die je makkelijk kan vermijden. Met mijn tips pak je deze ‘domme’ uitgaven aan en win je geld. Zonder moeite.

1. Te veel kleine uitgaven

Veel aankopen doen we onbewust, zoals snacks, drankjes, koffie on the go. Deze kleine uitgaven lijken onschuldig, maar als je ze geregeld doet, hebben ze een grote impact op je budget.

Oplossing: Ga bewuster om met deze uitgaven en schrap er enkele. Neem snacks en koffie mee van thuis.

2. Impuls- en spijtaankopen

We kennen het allemaal: je ziet iets leuks in de (online) winkel, en voordat je het weet heb je het gekocht. Later blijkt dat je het nooit gebruikt of draagt.

Oplossing: Loop een blokje om of wacht 24 uur om te beslissen of je de aankoop echt nodig hebt. Gebruik ook een boodschappenlijst en koop enkel wat op je lijstje staat.

“Onnodige uitgaven noem ik ‘domme’kosten. Gelukkig kan je ze makkelijk vermijden”

3. Boetes voor te laat betalen

Boetes voor te laat betaalde rekeningen zijn vaak het resultaat van onoplettendheid of slechte planning.

Oplossing: Zet een systeem op voor het wekelijks verwerken van je facturen. Zorg ook voor voldoende geld op je zichtrekening zodat je automatische betalingen niet geweigerd worden.

4. In het rood gaan

Onder nul staan op je bankrekening of kredietkaartschulden niet op tijd aflossen leidt tot hoge rentekosten. Het is een van de duurste vormen van lenen.

Oplossing: Zorg dat je altijd een buffer hebt op je zichtrekening om telkens weer in het rood gaan te voorkomen. Doe zo weinig mogelijk aankopen met de kredietkaart en betaal je kredietkaartschulden elke maand volledig af.

5. Abonnementen die je niet gebruikt

Hoeveel abonnementen heb je afgesloten die je zelden of nooit gebruikt of waarvan je niet eens (meer) weet dat je ze nog hebt?

Oplossing: Betaal niet langer voor iets dat je niet gebruikt. Maak een lijst van al je abonnementen en zeg je slapende abonnementen op.

6. Onnodige verzekeringen

Vaak zijn we te veel of dubbel verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan uitgebreide garantieverzekeringen voor elektronica, of een reisverzekering die overlapt met die van je kredietkaart.

Oplossing: Bekijk welke risico’s je echt moet afdekken en schrap onnodige of dubbele verzekeringen. Vergelijk verschillende aanbieders zodat je niet te veel betaalt voor de dekking die je nodig hebt.

7. Onnodige upgrades

Laat jij je makkelijk verleiden tot extra toeters en bellen bij de aankoop van elektronica of een mobiele telefoon? Of wil je altijd de nieuwste versie hoewel je wat minder recente toestel het nog prima doet?

Oplossing: Stel jezelf de vraag of een extraatje (waarvoor je moet bijbetalen) of een upgrade echt een meerwaarde is, of dat het eerder luxe is die je gerust kan uitstellen.

8. Verkeersboetes

Boetes voor te snel rijden, fout parkeren of rijden zonder autogordel kunnen flink oplopen. Verkeersboetes zijn niet alleen frustrerend, maar ook een vorm van pure geldverspilling die eenvoudig te vermijden is.

Oplossing: Houd je aan de snelheidslimieten. Volg de parkeerregels om onnodige parkeerboetes te voorkomen. Easy-peasy!

Zonder moeite geld besparen? Volg mij op @mijnportemonnee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier