Feestelijk koken voor minder geld. Feestje bouwen? Onze budgetexperte geeft tips voor een budgetvriendelijk feestmaal
Vandaag is het mijn beurt om kaarsjes uit te blazen, want ik ben jarig. Tijd voor een feestje! Wellicht heb jij binnenkort ook wat te vieren, in de feestelijke meimaand of op een zonnige zondag. Met deze acht tips pak je het feestmaal voordeliger aan, zonder dat je gasten het merken.
1. Leg een budget vast
Om geen budgetkater aan je feest over te houden, ga je best vooraf na wat je wil en kan uitgeven voor je feest. Bepaal niet alleen het maximumbedrag voor versiering, kleding of entertainment, maar ook voor het eten dat je gaat serveren.
2. Kook zelf
Als ik een feestje geef, kook ik het liefst zelf. Ik vind het leuk om te doen en ook mijn portemonnee is er blij mee (maar voor mijn verjaardagsfeest vandaag pak ik het eens anders aan, met mijn ‘gezellige’ budgettip op het eind). Als je het feestmaal toch liever aan een traiteur overlaat, vergelijk dan prijzen. Ga je klaargemaakte (feest)hapjes en gerechten in de winkel kopen, houd dan rekening met een meerkost.
3. Weg met de regels!
Alles wat voorgeschreven is en wat iedereen doet ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’, kost jou geld. Voor een communie- of lentefeest bijvoorbeeld verleg je voortaan de focus van ‘wat willen de volwassenen eten?’ naar ‘wat wil mijn kind graag eten?’. Het worden dan wellicht pannenkoeken of stoemp met worst. Gezellig lekker en een pak goedkoper dan de voorgeschreven ‘moetjes’.
4. Leg de lat niet te hoog
Maak het jezelf niet te moeilijk. Dat is altijd slim als je wilt besparen. Met twee gangen in plaats van zes, of met ‘slechts’ één soort bier zullen je gasten het feest niet minder leuk vinden. Ook eenvoudige (huisbereide) gerechten zullen evenveel gesmaakt worden.
5. Bereid je goed voor
Plan je feest lang van tevoren, dan heb je tijd om een budgetvriendelijk menu en boodschappenlijst op te stellen. Kies voor eenvoudige ingrediënten en koop niet te veel verschillende soorten (alcoholische) drank. Pluis de reclamefolders uit op zoek naar interessante kortingen.
“Een lente- of communiefeest? Stel je de vraag wat je kind graag wil eten”
6. Koop slim
Ga naar de goedkoopste winkel. Koop de voeding en de producten die je nodig hebt als ze in de aanbieding zijn. Kies voor huismerken en seizoengroenten en -fruit. Koop minder vlees en vervang het door groenten, of kies de minder dure stukken van het vlees of de vis.
7. Bereken de juiste porties
Zullen er wel genoeg aperitiefhapjes zijn? Zal ik voor de barbecue toch nog enkele extra porties vis voorzien? Als je voor meer mensen kookt dan je gewoon bent, is het inschatten van de hoeveelheden niet makkelijk. Voor het bepalen van de juiste porties eten en drank kan je terecht op het internet, of ga te rade bij een familielid of vriend(in) die wel eens vaker voor grotere groepen kookt.
8. Organiseer een potluck
‘Potluck’ is Engels voor een eenvoudig en budgetvriendelijk concept: Elk van de gasten brengt een eigen gerecht of eigen drank mee en deelt dit met de andere genodigden. Zorg dat je dit goed plant en de kosten eerlijk verdeelt. Op mijn verjaardagsfeest vandaag wordt het een buffet met al het lekkers dat familie en vrienden meebrengen. Zo verdelen we de kosten én de taken. Twee nuttige vliegen in één klap. (Sara Van Wesenbeeck)
Volg Sara op Instagram @mijnportemonnee.be voor meer handige budgettips.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier