Budgetvriendelijk kerstkoken: tien ultieme tips
Nu Sinterklaas weer naar Spanje vertrokken is, is het stilaan tijd om je voor te bereiden op de feestdagen. Met voedingsprijzen die nog altijd erg hoog zijn, wil je misschien wel wat spaarzamer kokkerellen. Met de tips van budgetexperte Sara Van Wesenbeeck zijn je feesten dit jaar lekker en goedkoop.
Plan en organiseer. Stel ruim op voorhand budgetvriendelijke feestmenu’s op en doe je inkopen aan de hand van een boodschappenlijst. Maak van tevoren klaar wat je kunt (gebruik ook je vriezer).
2. Doe op tijd boodschappen
Begin op tijd met je inkopen, zodat je niet naar de duurdere producten moet grijpen omdat de voordelige uitverkocht zijn.
3. Kies recepten met weinig ingrediënten
Een eetlepel van dit, een snuifje van dat … ‘Van alles wat’ kost je een aardige duit en gooi je nadien wellicht weg omdat je het niet gebruikt. Ga op zoek naar recepten met weinig ingrediënten of met ingrediënten die je al in huis hebt.
4. Gebruik dezelfde ingrediënten
Een variatie op het thema: (her)gebruik zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten in meerdere gangen. Minder is meer en even lekker.
5. Koop goedkope ingrediënten
Koop seizoensproducten. Het aanbod is groter en de prijs daardoor lager. In de vriesafdeling vind je niet-seizoensgebonden producten aan een redelijke prijs. Weet dat exquise ingrediënten uit verre landen een aardige hap uit je feestbudget nemen.
6. Ga voor veggie
Zet meer groenten op het feestmenu. Ze zijn lekker en gezond, en vriendelijk voor je portemonnee. Overweeg vegetarische alternatieven voor vlees.
7. Bespaar op vlees en vis
Kies voor de ‘vergeten’ stukjes vlees in plaats van de edele delen zoals filet of rug. Koop vis van het seizoen, of diepgevroren vis. Een visfilet is goedkoper dan een haasje.
8. Koester de restjes
Geniet van elke hap en plan een restjesmaal waarin je de overschotjes verwerkt. Of geef je gasten een ‘doggybag’ met restjes mee.
9. Ook het dessert kan goedkoper
Maak het lekkers voor de feestdagen zelf, of koop het bij de bakker, maar kies dan de juiste porties. Voor alles wat ‘mini’ is, zoals petit-fours, taartjes, mini-gebakjes en broodjes betaal je altijd meer.
10. Alternatieve dranken
Ook de bubbels kunnen goedkoper. Vervang champagne door schuimwijn. Vergelijk prijzen en sla nu al een voorraadje in als je het voordeliger vindt. Of kies voor alcoholvrij. Pimp water met een takje munt of een schijfje citroen. Proost!
Honger naar meer budgettips? Volg mij op Instagram @mijnportemonnee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier