Welke autoritten van de voorbije week kon je makkelijk vervangen door een fietsrit? Het is een van de vragen die je je kan stellen om je budget een boost te geven. (foto Getty) © DragonImages Getty Images

Vergroot je budget met deze 9 vragen van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck

Wie zegt dat budgetteren saai moet zijn? Ontdek hier hoe je jouw budget spelenderwijs en effectief kan laten groeien aan de hand van 9 zomerse vragen.

1. Wat is de kostprijs van een brood?

Was het een makkelijke vraag? Of toch niet? Altijd goed om de prijs te kennen van de basisartikelen die je elke week koopt. Wellicht kan je ze in een andere winkel nog goedkoper vinden. Dat scheelt heel wat euro’s.

2. Welke twee dingen heb ik vorige week gekocht die ik niet echt nodig had?

Een impulsaankoop is gauw gebeurd. Met deze vraag word je je daar wat bewuster van. Reken maar eens uit wat je had kunnen besparen als je die aankopen vorige week niet had gedaan. Denk voortaan dus twee keer na voor je iets koopt.

3. Wat zijn mijn top 3 niet-essentiële uitgaven per maand?

Overloop je bankafschriften van het voorbije jaar en noteer voor elke maand drie uitgaven die je vaak doet, maar die niet strikt noodzakelijk zijn (zoals abonnementen op streamingdiensten, vele kleine uitgaven onderweg). Zal je levenskwaliteit verminderen als je deze uitgaven zou minderen of schrappen? Beslist niet.

4. Hoeveel geld kan ik besparen door een maand lang mijn voorraadkast en diepvriezer leeg te eten?

Heb je ook een flinke voorraad voedingswaren in huis? Prop je (vries)kast niet enkel vol, maar eet haar ook geregeld leeg. Maak een boodschappenlijst en kijk voortaan eerst in je voorraadkast voor je gaat winkelen.

5. Stel dat ik een jaar lang geen geld zou mogen uitgeven aan kleren. Hoe zou ik dat aanpakken?

Daag jezelf uit om creatief te zijn met je bestaande garderobe. Zoek manieren om je verzameling kleren te ‘verfrissen’, door bijvoorbeeld te ruilen. Leer te waarderen en gebruiken wat je al in huis hebt. Zo kan je heel wat onnodige aankopen vermijden.

“Hoeveel geld geef je uit aan koffie on the go? Dit bedrag kan je besparen als je je koffie zelf thuis maakt”

6. Welke autoritten van minder dan 5 kilometer van vorige week kon ik vervangen door de fiets?

Maak er een gewoonte van om alternatieve vervoersmiddelen te zoeken. Dit kan je brandstof- en parkeerkosten aanzienlijk verminderen. Neem de fiets voor alle korte verplaatsingen.

7. Hoeveel geld kan ik besparen door één maand lang geen koffie on the go te kopen?

Bereken wat je onderweg uitgeeft aan koffie en andere lekkernijen. Ga na wat je kan besparen door thuis koffie te zetten en je koffie mee te nemen in een thermoskan.

8. Welke grote uitgave kan ik uitstellen om meer tijd te hebben om ervoor te sparen?

Stel spaardoelen en zet er elke maand een bedrag voor opzij. Zo hoeven grote uitgaven geen gat te slaan in je budget, en kan je (dure) leningen vermijden. Het is altijd slim om te sparen en geld achter de hand te hebben voor onvoorziene kosten, voor een geplande grote aankoop of voor leuke dingen zoals een vakantie.

9. Wat kan ik uitsparen als ik in augustus alleen maar gratis activiteiten zou doen?

Ga in deze Zondag, op het internet of bij verenigingen op zoek naar gratis evenementen, activiteiten en uitjes. Er zijn er meer dan je denkt. Lijst ze op en ga volgende maand (gratis) genieten!

Nog meer tips vind je op mijnportemonnee.be en op Instagram @mijnportemonnee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier