Vertrouw het boekingplatform niet blindelings. Check altijd de prijzen bij het hotel of vakantiehuis. Soms kunnen ze je zelfs een betere deal bieden dan op de boekingsite. (foto Getty) © Oscar Wong Getty Images

Zo krijg je waar voor je geld op boekingsplatforms: de tips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck

Wat doe jij als je een hotel of vakantiehuis wil boeken? Je surft daarvoor wellicht naar Booking.com, een van de populairste boekingsplatforms. Je gaat er van uit dat je er de goedkoopste tarieven vindt. Toch is het voor je budget altijd slim om kritisch te blijven, want ook bij deze gigant zitten er (dure en misleidende) addertjes onder het gras. Ik vertel hoe je door de trucs heen kan kijken en waar voor je geld krijgt.

Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond, tegenhanger van consumentenorganisatie Testaankoop, blijkt dat Booking.com zijn klanten misleidt met trucs. De boekingswebsite stelt namaakkortingen voor, afficheert niet de juiste prijs en consumenten worden onder druk gezet door schaarste uit te spelen. Booking.com werd hiervoor door Europa al meermaals op de vingers getikt, maar volgens de Consumentenbond worden deze misleidende praktijken nog altijd toegepast.

Zo krijg je waar voor je geld op boekingsplatforms

1. Laat je niet onder druk zetten. ‘Nog slechts 2 kamers ter beschikking’, ‘20 mensen bekijken deze deal’. Dit soort van schaarste- of urgentieberichten zetten je er onbewust toe aan om meteen te boeken; je wilt deze hotelkamer of deal immers niet mislopen.

Mijn advies: Neem je tijd als je een accommodatie wilt boeken. Laat je niet opjagen. Vergelijk de prijzen via andere platforms en ga na of er werkelijk schaarste is.

2. Let op met verborgen kosten. Boekingswebsites zijn verplicht om je altijd duidelijk te informeren over de kosten die je moet betalen. Maar dat is vaak niet het geval. Erg frustrerend als je bent ingegaan op een (schijnbaar) interessant aanbod dat bij afrekening duurder uitvalt door de bijkomende administratie- en schoonmaakkosten die niet vermeld werden.

Mijn advies: Blijf alert en controleer altijd de totaalprijs voor je boekt. Is die veel hoger dan het startbedrag, ga dan elders kijken of het goedkoper kan.

3. Kijk uit voor nepaanbiedingen. Een korting die er geen blijkt te zijn of misleidende promoties zijn veelgebruikte trucs. Je krijgt dan bijvoorbeeld korting op een ‘basistarief’ dat net daarvoor werd verhoogd. Dit soort van misleidende praktijken is verboden, maar wordt nog vaak toegepast.

Mijn advies: Ga na of je korting wel een echte korting is. Check daarvoor de tarieven op de website van het hotel, B&B of vakantiehuis. De kans is zelfs groot dat je via een rechtstreekse boeking goedkoper af bent.

Op zoek naar meer nuttige budgettips? Volg mij op Instagram @mijnportemonnee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier