© Pixabay

Daarom zijn Belgische wijnen zo lekker

Belgische wijn boomt en als je de kenners mag geloven, is dat helemaal terecht!

België, wijnland

België heeft ongeveer 700 hectare aan wijngaarden en bijna 300 wijnbouwers die jaarlijks goed zijn voor zo’n drie miljoen liter wijn. Ons land heeft een relatief koud klimaat. De klimaatopwarming heeft op de Belgische wijnbouw enkel een gunstig effect. Waar het vroeger kouder was, en de wijn relatief zuur bleef, is die temperatuur nu gunstiger. Landen als Griekenland en Spanje zullen van die opwarming veel meer last ondervinden: het wordt er te heet, waardoor de zuren uit de druiven verdwijnen. Die zuren zijn noodzakelijk voor frisheid in de wijn, zonder wordt de wijn te zoet. Typische wijnen die uit koudere gebieden komen zoals België (ook wel cool climate-wijnen genoemd), zijn witte en mousserende wijnen. Ze zijn doorgaans fris en minder aromatisch, wat ze een unieke, verfijnde smaak geeft. Er wordt ook rode wijn gemaakt in België, dat is voornamelijk het geval in Vlaanderen. Rosé vind je ook van Belgische bodem, maar dat aandeel is wat kleiner.

© Marc Scheepers

Rondje geschiedenis

Al sinds de Romeinse tijd wordt er in België wijn gemaakt, en vooral tijdens de warmere periode in de middeleeuwen (950 tot 1250). Van 1300 tot 1860 was er de kleine ijstijd, wat de wijnproductie deed kelderen, omdat de druiven niet rijpten. De definitieve ondergang van de wijnbouw ligt volgens sommige bronnen bij Napoleon: hij zou in de 18de-19de eeuw de Lage Landen verboden hebben wijn te maken om de productie van Franse wijnen veilig te stellen. Het was voornamelijk de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Tambora die ervoor zorgde dat wijnbouw onmogelijk werd. De uitbarsting was enorm krachtig, duurde drie maanden lang, maakte enorm veel slachtoffers en het jaar werd gekend als ‘jaar zonder zomer’. Er kwam namelijk een afkoeling van het klimaat, waardoor de druivenoogst totaal mislukte. Sinds de jaren 60 is de wijnbouw weer opkomend, zowel bij hobbyisten als bij professionele boeren.

Typische wijnen uit koudere gebieden als België zijn witte en mousserende wijnen

Eigen wijngaard voor Colruyt

Colruyt Group heeft sinds kort een eigen biologische wijngaard in Frasnes-lez-Anvaing in Henegouwen, waar het bedrijf aan biologische wijnbouw doet. De regio staat bekend als Pays des Collines, en heeft veel potentieel als wijnregio. De wijngaard is tien hectare groot, waarvan vijf hectare werd aangeplant met witte druivenrassen en vijf hectare met rode druivenrassen. Het plan is om voor het eerst druiven te oogsten in september 2025, en om de eerste wijnen in de zomer van 2026 op de markt te brengen. Tegen 2029 hoopt het merk op volle kracht te werken en zo’n 52.000 liter wijn te produceren.

© Getty Images

Ga je mee op wijnsafari?

Bijleren en proeven doe je tijdens een wijntour in Haspengouw of Hageland. In een ecowagentje voor zes personen of met een e-bike ga je op pad in onze Belgische wijnstreken. De tour gaat langs de mooiste landschappen en midden in de wijngaard proef je de lokale wijnen en krijg je er meer uitleg van een ervaren gids. Een geweldig leuke én leerrijke ervaring!

Vanaf € 39,99 per persoon – terroir-wijnsafari.com.

Enkele lekkere Belgische wijnen

1. Pinot Auxerrois-Chardonnay 2022 uit Liezele – € 17,95 – Valke Vleug.

2. Kluisberg M.Thurgau uit Bekkevoort – € 9,99 – Colruyt.


3. Chansaar rosé uit een wijngaard uit Hageland, de productie gebeurt in hartje Antwerpen – € 27,50 -Wijnfaktorij.

4. Witte wijn Le Lapin uit het Limburgse Beringen- € 23 – Beau Marais.

5. Méthode traditionnelle Rosé brut uit Quevy – € 29,80 – Chant d’Éole.

6. Mousserende wijn Méthode Traditionelle uit Heuvelland – € 18,50 – La Canicule.

Meer lezen?

Deze boeken dompelen je helemaal onder in de Belgische wijnwereld.



Wijnroutes Nederland en België
. Ontdek de mooiste wijnstreken van de Lage Landen. Barbara Haverkamp, bekend van De Wijnwijven, gaat op zoek naar de mooiste domeinen dichtbij – € 24,99 – Uitgeverij Kosmos.



Meta van den Boomen van Wijndame neemt je mee naar de meest idyllische plekken gelinkt aan Belgische wijn. Verhalen van wijnmakers wisselen af met prachtige foto’s.
Wijn in de Lage Landen. De mooiste wijndomeinen in Nederland en België – € 35,99 – Uitgeverij Terra.



Wijnweekends in België
. Ontdekken, proeven, genieten op en rond 20 wijndomeinen. Een boek van Toni De Coninck, journalist en fotograaf met een grote passie voor reizen en food – € 25 – Uitgeverij Luster.



Wine Guide Belgium 2024
. De gids bevat meer dan 180 geselecteerde Belgische wijnen uit meer dan 80 Belgische wijndomeinen – € 25,95 – Gault&Millau.

Belgische wijnstreken

Er zijn in België vijf wijnstreken, met een keurmerk van de Europese Unie, een BOB (Beschermde oorsprongsbenaming). Dit keurmerk garandeert dat de wijn uit een bepaald gebied komt en dat de wijn wordt gemaakt van geselecteerde druivenrassen.

Deze streken zijn:

– Hagelandse wijn

– Haspengouwse wijn

– Côtes de Sambre et Meuse

– Heuvellandse wijn

– Maasvallei Limburg

Twee BOB’s zijn voor mousserende wijnen:

– Vlaamse mousserende kwaliteitswijn

– Vin mousseux de qualité de Wallonie/Crémant de Wallonie

Daarnaast zijn er nog twee landwijnen, die een BGA (Beschermde geografische aanduiding) kregen:

– Vin de Pays des Jardins de Wallonie

– Vlaamse landwijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier